21. září 2016

Náš kraj musí fungovat lépe!

Rozhovor s kandidátem občanských demokratů do voleb v Zlínském kraji Zbyňkem Fojtíčkem, dlouholetým starostou v obci Bystřička

Do voleb jdete s heslem „Zjednodušme to“. Co je teď příliš složité?

     Celý systém státní správy v návaznosti na samosprávu se stává natolik složitý až nepřehledný, čehož využívá vláda k uškrcení svobody občanů prostřednictvím samospráv tak, aby oni sami zůstali čistí. Z této situace vzroste jen udavačství, nenávist a podobné nešvary jako tomu bylo za vlády komunistů. Jsme národ, kde velká část občanů se o sebe dokáže postarat sama bez úředníků, bez nalajnovaného vodítka státu, který by to měl národu zjednodušit, ale koná právě naopak.

 

Lidé Vás znají jako úspěšného starostu, co si z této branže vezmete do politiky?

      Slušnost a pracovitost.

 

Lidé si často stěžují na zbytečné papírování a běhání na úřadech. Máte na byrokratickou džungli recept?

     Ano „Zjednodušme to“ .

 

Podle mnoha statistik jsou lidé v České republice za svou práci podhodnoceni. Zejména některá povolání, jako například učitelé. Jde tento trend zvrátit?  

     Vždy je možnost zvratu. Mnohdy je to jen otázka politické vůle. Nebránit v práci pracovitým lidem. Nerozhazovat v době ekonomického růstu. Právě učitelé jsou Ti, na kterých závisí naše budoucnost, co naučí naše děti, aby byly schopny se postarat o sebe samy, rodinu, rodiče, protože tyto atributy tvoří národ, stát. Bez těchto atributů by politikům byly jejich funkce k ničemu.  

 

K současnému vedení kraje jste kritický. Co Vám vadí nejvíc?

     Politika kraje je odraz celostátní politiky socialistů. A politika socialistů v současné době nepatří k těm nejzdravějším. Nejvíc mě vadí rozhazování tam, kde je to nejméně třeba, konkrétně enormní nárůst státních zaměstnanců, což opět souvisí s enormním nárůstem byrokracie za účelem nastolení nesvobody. Bující státní správa nás bude stát více peněz a zákazy, příkazy a nařízení nám peníze nevydělají.

 

A něco na odlehčenou:

 

Stíháte toho hodně. Jak relaxujete?

     Rád cestuji, takže si užívám volných chvil v karavanu s rodinou, s manželkou na kole, na vodě či na motorce, a sám jsem se začal věnovat motorovému paraglidingu, kde se hlava vyčistí dokonale.

 

Plníte si své sny?

     Sny by se měly plnit. Mám radost z rodiny, ze života a mám radost ze všeho dobrého co se podaří. 

 

Jak si představujete ideální den?

    Každý den je ideální, záleží jen na tom jaký si ho uděláte.

Štítky:
PS-rozhovor