16. dubna 2012

Tomáš Hajdušek: Jihočeši 2012 – falešný make up na starých tvářích

S velkou pompou se vrhlo na jihočeskou politickou scénu nové hnutí, nazývané podbízivě a oportunisticky Jihočeši 2012. Hodlá kandidovat v podzimních volbách do krajského zastupitelstva a slibuje doslova (jihočeský) ráj na zemi. Podívejme se společně, kdo za tímto hnutím stojí a co od něj můžeme ve skutečnosti očekávat.

Ostřílené pijavice, vysávající naše peněženky

Hlavními tvářemi hnutí jsou pánové Michal Doktor, Luboš Průša, Pavel Vondrys, Pavel Pavel a Juraj Thoma. Všichni známí politici, všichni bývalí členové ODS. V nezvykle otevřeném rozhovoru pro časopis Respekt Pavel Pavel doslova prohlásil: „Jsme ostřílení politici.“ Ano, s tím se s ním dá souhlasit. Všichni jsou v politice tak dlouho, že už si ani nemohou pamatovat, co to je vydělávat si normální prací. Například strakonický starosta Pavel Vondrys vstoupil do politiky v roce 1994 ve svých třiceti letech. V politice je již 18 let! Michal Doktor je poslancem nepřetržitě od roku 1998 rovněž od svých třiceti let. Tedy již 14 let. Se zbývajícími členy „ostřílené party“, Pavlem Pavlem, Jurajem Thomou a Lubošem Průšou, je to obdobné. Všichni jsou jako pijavice přisátí na veřejné rozpočty (tedy naše peněženky), odkud vysávají peníze na své živobytí.

 

Pomlouvají sami sebe?

Všichni pánové bez výjimky se ke svým funkcím a plným korytům dostali v dresu ODS. Nyní na ODS házejí kýbly špíny a kydají na ni hnůj. Přitom ještě na jaře 2010 byl Michal Doktor do parlamentu zvolen na kandidátce ODS. Přitom ještě na jaře 2010 Pavel Pavel objížděl všechna místní sdružení ODS na strakonickém okrese a podbízel se jim jako jejich oblastní lídr na kandidátce ODS do parlamentu. Přitom ještě na jaře 2010 se o totéž pokoušel Luboš Průša, který osobně navštívil oblastní sněm ODS ve Strakonicích a snažil se získat nominaci dokonce na krajského lídra ODS! Tehdy pro ně všechny byla ODS ještě mateřskou stranou. Nyní je pro ně ODS stranou kmotrů. Zajímavý názorový veletoč, hodný korouhvičky na kostelní věži.

 

Kážou vodu, pijí víno

Jako jeden z hlavních cílů si Jihočeši 2012 vytkli rozbít v krajském zastupitelstvu současnou koalici ODS – ČSSD. Toto spojení jim přijde jako nemravné. V jejich případě jim ale ani v minulosti, ani v současnosti nijak nevadilo, a nevadí! Poslanec Michal Doktor byl poslancem i v době tzv. opoziční smlouvy, uzavřené mezi ODS a ČSSD na republikové úrovni. Starosta Pavel Vondrys už čtvrté (!) volební období starostuje ve Strakonicích s nezbytnou podporou ČSSD. Dokonce veden neukojitelnou touhou po zachování svého starostenského křesla a všech prebend jako první připustil, že ČSSD má nyní ve strakonické radě převahu. V Českých Budějovicích zase vytvořil stávající koalici s ČSSD primátor Juraj Thoma.

 

Mluvit si do toho nenecháme

Kdybychom se otevřeli, mohli bychom skončit dřív, než jsme začali. Když si do hnutí pustíme lidi z ulice, není vyloučené, že přitáhnou své známé a pak získají i většinu.“ To nejsou slova Kim Ir-sena či Alexandra Lukašenka, jak by se mohlo zdát. To jsou slova Pavla Pavla, který se snaží o nápravu demokracie. A jak je vidět, začal ve vlastní straně. Jihočeši 2012 nabízí svým příznivcům členství dvojího druhu. Jejich členem se nemůže stát jen tak někdo. Členem může být pouze elitní ostřílený politik, který už má něco „za sebou“. Takový zkušený politruk, chtělo by se říct. Ostatním je nabízeno jen druhořadové členství v podobě tzv. registrovaných příznivců. Registrovaní příznivci mohou Jihočechům z roku 2012 fandit, mohou je volit, mohou za ně dokonce i kandidovat, ale rozhodovat nemohou. To je vyhrazeno jen jihočeským bohům, těm pravým elitám z vybraných elit.

 

Není všechno zlato, co se třpytí a často bývá navrch huj a pod ním fuj. Jihočeši 2012 nabízí zrecyklovaný tovar, kterému už dávno prošla doba stravitelnosti. Volby ukážou, nakolik skuteční Jihočeši tento trik odhalí a vyhnou se tak otravě ze zkaženého zboží.

Ing. Tomáš Hajdušek

člen místní rady
místopředseda oblastního sdružení
zastupitel

Štítky:
Jihočeský