23. září 2012

Proč „zavírat“ seniory do velkokapacitních domovů?

Je to taková divná móda: ústavní péče nade vše! Ano, jsou případy, kdy seniorům pobyt v domově nahrazuje rodinu, kterou nemají, a cítí se tam šťastní.

Jsou i případy, kdy senioři potřebují stálý lékařský dohled, pak není jiná volba. Ale jsou i opačné případy – senioři by rádi zůstali v rodině, ale není dostatek sociálních služeb, které by jim setrvání v jejich přirozeném prostředí umožnily. Pak nastupuje stát, který se místo chtěného pobytu doma mezi svými snaží seniorům nabízet velice nákladnou a mnohdy odosobněnou péči v domově pro seniory. Ptáte se proč? Ptáte se správně. To nejste sami.

 Jsem čtvrtým rokem opozičním zastupitelem v Zastupitelstvu Středočeského kraje a působím jako místopředseda Výboru pro sociální věci. Problematice sociálních služeb bych se rád věnoval i v příštím volebním období, bude-li mi dáno. Žiji s manželkou a našimi třemi dětmi v Kutné Hoře a považujeme se za spokojenou středočeskou rodinu. Profesí jsem ekonom. Jak už jsem zmínil, do krajského zastupitelstva nekandiduji poprvé. Středočeským zastupitelem za ODS jsem již od roku 2008, protože jsem se chtěl aktivně podílet na dění kolem sebe a spoluvytvářet – nejen pro svoji rodinu – příjemné prostředí pro život. Tato motivace u mě stále přetrvává. Jako opoziční zastupitel jsem, kromě pocitu praktické bezmocnosti v pravidelně přehlasovávané opozici, získal nejen ucelený přehled krajské problematiky, ale hlavně chuť do práce a touhu vrátit kraji jeho sílu a suverenitu, kterou během uplynulých čtyř let pod vedením minulého hejtmana pomalu, ale nezadržitelně ztrácel. Mým cílem je rozšířit vnímání seniorů jako přirozené součásti rodiny, které by si ostatní měli vážit, nikoliv se před ní schovávat. Naši předkové nás vychovali, zajistili nás, než jsme se mohli postavit na vlastní nohy, a proto je především úkolem rodiny se o seniory postarat na sklonku jejich života. A stát by k tomu měl těmto rodinám vytvářet odpovídající zázemí. Chci se podílet na vytvoření takových podmínek, aby mohli senioři trávit co nejvíce času v domácím prostředí, a ne ve více jak stolůžkových domovech, pro ně mnohdy tak depresivních. Současná situace a demografické studie ukazují, že podíl stárnoucí populace ve společnosti se neustále zvyšuje a zvyšovat se bude. Z toho plyne jednoznačná potřeba služeb, které podporují naše seniory v jejich životě.

 Mým záměrem je tedy podpora takových služeb, které umožňují seniorům zůstat v domácím prostředí, čili především podpora terénních a ambulantních služeb. Pobytových služeb pro seniory je dostatečné množství. Využívat by je však měli pouze senioři s těžkou či úplnou závislostí na pomoci jiné osoby. Nedostatkem v pobytových službách jsou domovy se zvláštním režimem pro cílové skupiny osob s Alzheimerovou chorobou, osob se zdravotními potížemi, kteří se dožívají seniorského věku, osob vyžadujících zvýšenou péči (agresivní klienti). Postačilo by, aby kraj rozšířil nabídku sociálních služeb tak, aby měly ty rodiny, které se o své seniory umějí a chtějí postarat, k tomu vytvořené podmínky. Všichni by přitom získali. Senioři rodinnou péči, děti babičky a dědečky v rodině, nikoliv v ústavu, a zachovaly by se rodinné vazby a posílila mezigenerační solidarita. Příklady táhnou – a i naše děti budou rády, když se o ně ve stáří někdo postará.

 Velké příležitosti ke zlepšení také vidím, pokud jde o pohled většinové společnosti na zdravotně postižené osoby. Dále se kraj musí důrazněji zaměřit na prevenci sociálně patologických jevů, jako je šikana, alkoholismus, drogová závislost, násilí. Jen pro představu uvádím, že léčba drogově závislého člověka stojí 584 tisíc Kč za rok. Za tyto peníze lze zajistit efektivní preventivní protidrogové kurzy pro zhruba 10 tisíc dětí. Na Kutnohorsku mnohdy tyto jevy souvisejí se zhruba desetiprocentní, tedy v poměrech kraje nadprůměrnou, nezaměstnaností. Ta je společně s neúnosnou dopravní situací hlavním problémem Kutnohorska. Tyto problémy, bohužel, spolu kráčejí ruku v ruce a je zapotřebí je řešit komplexně. Proto se chci též angažovat v dokončení jihovýchodní části okruhu kolem Prahy, protože teprve kvalitní napojení na dopravní síť totiž může nejen na Kutnohorsku podpořit rozvoj podnikání, vytvořit nová pracovní místa a také lepší podmínky pro rozvoj sociálních služeb pro všechny potřebné.

Ing. Tomáš Havlíček

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
krajský zastupitel