30. srpna 2012

Další z mladých tváří středočeské ODS, se představuje.

Středočeským zastupitelem se poprvé stal už v osmadvaceti letech a zaujala jej především sociální problematika. Pokud v nadcházejících volbách uspěje, chce se zasadit o zlepšení pozice seniorů, ale také řešení nezaměstnanosti a prevenci sociálně patologických jevů jako alkoholismus či šikana. Sám sebe představil takto...

Narodil jsem se v roce 1980 v Plzni, kde jsem také vystudoval obor ekonomika a management. Ke středním Čechám jsem si vytvořil vztah prakticky hned po studiích, když jsem hrál fotbal v Čáslavi. Svoji pracovní kariéru jsem zahájil v akciové společnosti Silnice Čáslav – Holding. Tam jsem také postupně profesně rostl až do pozice člena představenstva a ekonomického náměstka ředitele. V současnosti působím druhým rokem jako ředitel investiční sekce ve státním podniku Povodí Vltavy. Přitom již šestým rokem žiji s manželkou a našimi třemi dětmi v Kutné Hoře a považujeme se za spokojenou středočeskou rodinu.

Do krajského zastupitelstva nekandiduji poprvé. Středočeským zastupitelem jsem již od roku 2008, protože jsem se chtěl aktivně podílet na dění kolem sebe a spoluvytvářet – nejen pro svoji rodinu –příjemné prostředí pro život. Tato motivace u mě stále přetrvává. Jako opoziční zastupitel jsem však získal ucelený přehled krajské problematiky a také chuť vrátit kraji jeho sílu a suverenitu, kterou během uplynulých čtyř let pomalu, ale nezadržitelně ztrácel.

Protože jsem v zastupitelstvu působil jako místopředseda Výboru pro sociální věci, rád bych se i v příštím volebním období rád věnoval problematice sociálních služeb.

Mým cílem je rozšířit vnímání seniorů jako přirozené součásti rodiny, které by si ostatní měli vážit, nikoli se před ní schovávat. Naši předkové nás vychovali, zajistili nás, než jsme se mohli postavit na vlastní nohy, a proto je především úkolem rodiny se o seniory postarat na sklonku jejich života. A stát by k tomu měl těmto rodinám vytvářet odpovídající zázemí. Chci se podílet na vytvoření takových podmínek, aby mohli senioři trávit co nejvíce času v domácím prostředí a ne ve více jak stolůžkových domovech pro seniory, pro ně mnohdy tak depresivních. 

Velké příležitosti ke zlepšení také vidím, pokud jde o pohled většinové společnosti na zdravotně postižené osoby. Dále se kraj musí důrazněji zaměřit na prevenci sociálně patologických jevů, jako je šikana, alkoholismus, drogová závislost, násilí.

Na Kutnohorsku mnohdy tyto jevy souvisejí se zhruba desetiprocentní, tedy v poměrech kraje nadprůměrnou nezaměstnaností. Ta je společně s neúnosnou dopravní situací hlavním problémem Kutnohorska. Proto se chci angažovat v dokončení jihovýchodní části okruhu kolem Prahy, který bude mít vliv na široké okolí hlavního města. Teprve kvalitní napojení na dopravní síť totiž může i na Kutnohorsku podpořit rozvoj podnikání a vytvořit nová pracovní místa.

Ing. Tomáš Havlíček

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
krajský zastupitel