18. září 2014

Chci prosadit sportovní družiny

Rozhovor na www.homerlive.cz

Proč jste se rozhodl kandidovat právě za ODS. Myslíte si, že mostecká ODS má šanci v komunálních volbách uspět?

Od dob studií na gymnáziu jsem byl vyznavačem pravicové politiky. Z tohoto důvodu jsem se po dokončení studia rozhodl pro vstup do místní organizace ODS, jejímž členem jsem až do dnešní doby. Jiná varianta kandidatury tedy nepřipadala v úvahu, přestože jsem byl osloven několika konkurenčními politickými subjekty.  I přes nelehkou situaci, kterou naše strana na celorepublikové úrovni prochází, pevně věřím, že v letošních volbách dosáhneme minimálně stejných volebních výsledků jako před čtyřmi roky. Komunální volby jsou specifické a zpravidla nereflektují celorepublikové mínění. Hlavním faktorem, o který opírám můj optimismus, je skutečnost, že naše místní organizace během současného volebního období prošla tzv. „očistnou kúrou“, kdy došlo k významné redukci členské základny. Redukce přinesla i změny ve vedení organizace, což je pro naši stranu také velkým přínosem. Doufám, že tuto změnu společně s dobře nastaveným volebním programem voliči ocení a podpoří nás v nadcházejících komunálních volbách.

Jste sportovec - hokejista. Máte tedy blízko ke sportu, jak hodlá ODS v případě volebního úspěchu podporovat sport ve městě, případně na který se chce zaměřit?

Ve sportovním prostředí se pohybuji již cca 25 let a v případě úspěchu ve volbách bych rád tyto zkušenosti zúročil v komunální politice. Jednou z priorit volebního programu ODS v našem městě je téma sportu, rodiny a volného času.  Hlavním prvkem, o který opírám svou kandidaturu, jsou sportující děti a mládež. V dnešní době počítačů, tabletů a chytrých telefonů je téměř zázrak, když vidíte děti pobíhající na  hřištích. Pohybové dovednosti a základní cvičební prvky, které byly pro každé dítě dříve samozřejmostí, jsou dnes pro spoustu dětí nedosažitelnou metou. Zájem o sport u dětí stále klesá a tomu se pokusíme v případě úspěchu zabránit. V rámci této problematiky bychom podpořili projekt sportovních družin, který se v současnosti začíná v rámci kraje realizovat. Co se týká podpory již fungujících sportovních klubů v našem městě, tak bych se nebál ještě větší podpory na úkor zbytečných populistických kroků, které akorát odčerpávají peníze z městského rozpočtu. Zde bych použil citaci z ekonomického fóra v Davosu 2009 „každý dolar investovaný do sportu ušetří 4 dolary ve zdravotnictví“. Toto je dostatečný důkaz, proč se problematice sportu v dětském věku musíme maximálně věnovat. Další významný problém v našem městě spatřuji v tom, že  sportující děti ztrácejí perspektivu ve svých mateřských klubech a oddílech. Toto tvrzení opřu o tři nejvýznamnější sportovní kluby ve městě a sice hokejový klub, fotbalový klub a házenkářský klub. Mládežnické celky jsou v těchto klubech na celkem solidní úrovni, ale v seniorských týmech postrádáme místní odchovance. Osobně si myslím, že provázanost mládežnických a seniorských celků by měla být daleko lepší a propracovanější. Na tuto oblast bychom se také chtěli zaměřit.

V předchozí odpovědi jste zmínil sportovní družiny. Mohl byste tento projekt čtenářům přiblížit?

Projekt sportovních družin se začíná v tomto školním roce realizovat na základních školách ve městech Ústeckého kraje ležících na Labi. Je zaměřen na děti 1. stupně základních škol a spočívá ve využití volného času dětí těsně po skončení školní výuky. Je opřen o zkušenosti ze zahraničí, kde již podobný model několik let funguje. Pokud se děti věnují pohybové aktivitě ihned po skončení výuky, zúčastní se jí většina. Pokud jdou nejprve domů a až poté mají dorazit na zájmový kroužek, do sportovního oddílu či za pohybovou aktivitou, pak nastává problém a dostaví se jich jen menšina. Rozdíl je v řádech desítek procent. Sportovní družina by také ulehčila rodičům, kteří musí své děti dopravovat na jejich zájmové kroužky. Takto by děti zůstávaly ve škole a nebylo by potřeba asistence rodičů. Chod sportovní družiny by zajišťovali odborní trenéři, učitelé, sportovci místních klubů a vychovatelky z družin.

Zdroj: homerlive.cz



Ing. Aleš Havlůj

člen místní rady
člen strany
člen oblastní rady