10. srpna 2015

Otesánek a Babiš, modly naše!

Modly nesmírně milé i kruté, vzešlé z nerozumu a rouhání.

Vy sami jste mě stvořili! Mystický výkřik modly mnohých - Andreje Babiše - mě přivedl na myšlenku, z čeho fenomén Babiš a jeho předchůdce Otesánek vznikli.

Švankmajerův film Otesánek mám stále ve své paměti. Chapadla zrůdy se sápou, objímají, drásají, škrtí a cpou ubožáka do nenažrané tlamy. Ale ještě nezapomenutelnější je úžasný herecký výkon Veroniky Žilkové. Otesánek se zrodil z touhy - touhy, která se změnila v nemoc. Místo modlitby, prosby před Bohem a klidné důvěry v jeho moudrost - hřích zoufalství. Místo pokory - divoká žádostivost. Modloslužebnictví. Nadutost, falešná víra v to, že se zákony boží dají obejít, že se dají překonat silou lidské vůle vyjímečného jednotlivce. Že je možné udělat zkratku v čase a mít vše hned a tady.

Podobně to je s novou modlou mnohých spoluobčanů občanů - Andrejem Babišem. Touha občanů po perfektně fungujícím státu, po ideálních politicích je pochopitelná a správná. Nesmí se však změnit v nemoc. Je nezdravé upnout se k myšlence, že dvacet pět let demokracie byl nějaký Matrix a nyní konečně přijde Někdo, kdo dá vše do pořádku a budeme šťastní. Místo uvažování - divoká žádostivost. Nekritický obdiv. Sloužíme Andreji Babišovi, a rádi! Někdy i popíráme, nebo si nechceme připustit, jak moc jsme my, spotřebitelé, my daňoví poplatníci a my, občané v chapadlech tohoto oligarchy. Nerozumně myslíme, že se zákony demokracie (např. svobodný tisk, lustrační zákon, střety zájmů) dají a mají obejít, že se dají s výhodu překonat silou lidské vůle vyjímečného jednotlivce. Že je možné udělat zkratku v čase a mít vše hned a tady. Zatím Andrej Babiš jen žere další a další firmy, další a další dotace, likviduje konkurenty, likviduje jen poslance s vlastním názorem a ctí, jen živnostníka z vedlejší ulice, jen úředníky s páteří, jen mého nehodného zaměstnavatele, dobře jim tak. Rád přispěji na byznys Andreje Babiše při každém načerpání nádrže auta, zaplatím mu dotace se svých daní, budu kupovat jen jeho výrobky a sledovat jen jeho média. Mě přeci Otesánek nikdy nesežere, mám jej přeci rád!
Ing. Vojtěch Harok

člen MS ODS Radotín
zastupitel MČ Praha 16

Štítky:
komentář