13. července 2018

Změna územního plánu č.2. má za sebou veřejné projednání

Změna územního plánu, která rozděluje zastavitelné plochy do etap prošla dne 16.4.2018 veřejným projednáním. Byly zde prezentovány důvody pořízení změny a především obava rychlého nárůstu obyvatel Říčan z dnešních 15.750 na 24.150, tedy nárůst přibližně o 1/3 dnešního stavu.

Při pohledu na přehlednou mapu lokalit, či na aktuální stav zastavěnosti Říčan však není moc pochopitelné, že se v rozvojových plochách nachází ještě přibližně dalších 50% dnešních kapacit. Výpočty totiž nemohou být přesné, možná nezohledňují řadu faktorů a už vůbec nelze predikovat, jaký by byl vývoj, kdyby regulace formou změny nenastala. Návrh, který by měl v červenci mířit na zastupitelstvo ke schválení, již zapracoval některé námitky, nadále však zůstává velký otazník nad racionalitou nastavených podmínek, jejich vyvážeností a proporcionalitou. V upraveném návrhu jsou stále podmínky výstavby vázány na investice, které město zdaleka nemůže ovlivnit – např. Tehovská spojka, nebo záměry o kterých sama radnice dnes nemá jasno – např. přestupní parkoviště u nádraží.

Celkem pochopitelně pak reagují na změnu ÚP majitelé pozemků a jejich právní zástupci s odvoláním na nekorektně nastavené podmiňující parametry a hrozí soudními spory. Není divu, nemusíme být experty na územní plánování, abychom pochopili, že podmínky jsou daleko za hranou korektnosti a dá se tedy předpokládat, že soudy budou v tomto směru asi převážně rozhodovat ve prospěch žalujících stran.

Bude tedy hodně záležet na zastupitelích, jestli změnu č. 2 navzdory pravděpodobným rizikům prohraných soudních sporů opravdu odhlasují, nebo se nakonec posunou k dialogu rozumnějšího a exaktnějšího nastavení parametrů této změny.

Osobně jsem přesvědčen o tom, že rozvoji se dlouhodobě zabránit stejně nedá, ale dá se určitě vymyslet systematické řešení, které rozumně zreguluje nárůst nových kapacit za předpokladu souběhu rozvoje potřebné infrastruktury.