24. října 2013

Napil se kníže bahnité vody, že tak fantazíruje? Anebo je to strach?

Hospodářské noviny, patřící miliardáři Zdeňku Bakalovi, který je znám svým blízkým vztahem k bývalému prezidentu Václavu Havlovi (dnes financuje mj. tzv. Havlovu knihovnu), zveřejnily dva dny před volbami obsáhlý rozhovor s Karlem Schwarzenbergem. Jakoby se kníže probudil z dlouhého spánku a jako bájná Pýthia začal věštit. Ta měla sedávat na vyvýšené trojnožce, pod níž vystupovaly ze skalní pukliny omamné výpary, a Pýthia mumlavě pronášela výroky, jejichž smysl byl jen málokdy jednoznačný.

Pravice podle Schwarzenberga u nás v podstatě neexistuje, ODS musí zahynout (nejraději by zřejmě zavěštil, že již se tak stalo), jeden z omylů české politky je, cituji: že byla ODS pravicová. Ve skutečnosti dle knížete byla jen malá část, zato velká část jsou duchovní dědicové starých národních socialistů. Z toho pochází jistý antiklerikalismus, silný nacionalismus, nerepekt k právu“. Konec citátu.

Četla jsem tento odstavec třikrát a vždy jsem dospěla ke stejnému závěru.

Kníže je podlý a zákeřný, hrající si na všeobjímacího demokrata, jemuž leží blaho nás občanů na srdci. Konstatování, že část ODS se přidá nejspíš k Babišově hnutí ANO, mě, která nenávidí zaprodance komunistů, ať byli u StB, či nikoliv, poměrně rozzuřilo (viz mé aktivity pro II. a III. odboj).

Kníže dále pokračuje s lehkostí jemu vlastní: vůdce hnutí ANO Andreje Babiše považuje za podobný typ jako byl Mussolini, Miroslav Kalousek je skvělý politik a břitký polemik a závěr? Křišťálově jasný - TOP 09 je jediná strana, která bohužel nebude mít možnost vstoupit do jakékoliv koalice, protože nikdo není pro ni dostatečně důstojný. Sjednocovat pravici nemá podle Schwarzenberga smysl, lepší je si do ní kopnout.

Že tím nahání hlasy levicovým stranám, to mu jaksi nedochází. 

Nešť.  

Jenomže, nejspíš podle úsloví „zloděj volá: chyťte zloděje“, se Schwarzenberg soustavně odvolává na to, že jsme u nás od roku 1990 „nedbali o právo“. Proč s tím jako kancléř Václava Havla a později jako aktivní politik za ODA, US-DEU, zelené a nakonec za TOP 09 něco k sakru neudělal? 

Zřejmě v duchu této neexistence práva kníže Schwarzenberg označí úřadujícího místopředsedu ODS za pověřence novodobého knížete z Hluboké. Myslí tím kníže sebe? Anebo svoji nevlastní sestru a sestřenku Alžbětu Petzoldovou. Zapomíná snad, že Alžběta Petzoldová se s ním soudí o platnost jeho dědictví? Že se Petzoldová soudí s českým státem o majetek ve výši 40 miliard korun, protože  Petzoldové nedostali v restitucích vůbec nic a kníže Schwarzenberg téměř všechno? Přitom, kdyby nebylo Petzoldů, nebyl by fakticky ani Schwarzenberg. 

Otec Ptezoldové Jindřich Schwarzenberg jako poslední mužský potomek hlubocko–krumlovské větve rodu adoptoval v roce 1962 synovce z orlické větve Karla Schwarzenberga. Tato adopce pro Karla Schwarzenberga znamenala finanční zajištění a dědictví ve výši až 400 milionů eur, které získal po strýcově smrti v roce 1965. Adopce také znamenala, že se jeho osobou obě schwarzenbergské linie spojily a Karel Schwarzenberg, který byl dříve bratrancem, se stal i nevlastní bratrem Alžběty Petzoldové. Ta o svém dnešním vztahu s Karlem Schwarzenbergem odmítá mluvit. Pouze stručně glosuje skutečnost, že se spolu vůbec nestýkají, slovy „odehrálo se mezi námi něco, proč se oba nechceme stýkat".

Zatímco se tedy Alžběta Pezoldová marně snaží o navrácení rodového majetku v České republice, Karel Schwarzenberg po přesídlení do České republiky v roce 1990, kdy se stal kancléřem prezidenta Václava Havla, bez větších problémů získal majetek orlické větve Schwarzenbergů, do níž patřil po svých biologických rodičích. Šlo o zámky Orlík, Čimelice, Sedlec a Schwarzenberský palác ve Voršilské ulici v Praze. Sám Schwarzenberg má své sídlo na zámku Dřevíč (známá pravdoláskařská Dřevíčská výzva). 

Přitom se jedná o majetek zabavený po únoru 1948 známým zákonem Lex Schwarzenberg, na jeho základě československé soudy odmítají vydat jakýkoliv majetek - byť i jen rodinnou hrobku v Třeboni - Alžbětě Petzoldové. 

Inu, vždycky je lepší kázat o neexistenci práva, než se zamýšlet nad vlastní rodinou. Vždycky je lepší mluvit o neexistenci pravice a pak se pasovat na jejího jediného představitele. A kdyby bylo nejhůř, až se Kalousek domluví se Sobotkou na koalici zachraňující stát, tak si sundáte medvědí hlavu jako v Prodané nevěstě a zvoláte „já nejsem medvěd, já jsem Vašek". Pardon, Karel.

JUDr. Jaroslava Janderová

členka MR MS ODS Praha 1
předsedkyně OS ODS Praha 1
zastupitelka MČ Praha 1