7. října 2013

Ovládl Marii Benešovou Duch rudého kata ?

O komunistickém prokurátorovi Karlu Vašovi, který si za své hrůzné činy vysloužil přezdívku rudý kat, bylo už napsáno mnohé. Dokonce si „vysloužil“ i dokumentární film s příznačným názvem Vrahem z povolání. Zdálo by se, že dnes mluvíme pouze o temné figuře z minulosti. Ovšem duch člověka, který poslal na smrt či do lágrů tisíce nevinných lidí, se bohužel vznáší i nad soudobou českou justicí.

Smutným příkladem je rozhodnutí ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešové(dříve ČSSD), která odmítla podnět ke stížnosti pro porušení zákona, kterou podal  advokát Müller proti rozsudku z 50.let  Nižšího vojenského soudu v Olomouci ve věci  Juraje  Stieranky. Tento rozsudek  potvrdil jako věcně i ideologicky správný plukovník Karel Vaš  z Hlavní soudní správy. Vaš svým stanoviskem posvětil  odsouzení člověka, který z náboženských důvodů odmítl sloužit v komunistické armádě a tím posvětil uložený trest Juraji Stierankovi  ve výši  několikaletého pobytu v komunistickém žaláři 50.let...

 Rozhodnutí  ministryně spravedlnosti Benešové  je dle mého názoru průlomové, neboť v předchozích letech byly desítky až stovky podobných rozsudků zrušeny a oběti očištěny. Benešová však stížnost odmítla pro neúčelnost a tím de facto potvrdila Vašův postup a celé tehdejší   komunistické justice. Rudý kat slaví vítězství In memoriam. Vaš, ani jeho oběť  Juraj  Stieranka, již nežijí.Žije ale pozůstalá  vdova,které by jistě pár eur k vdovskému důchodu pomohlo.(Žije v domově důchodců na Slovensku) .

Jaký signál však rozhodnutí ministryně dává nám žijícím? Jsem přesvědčena, že velmi závažný. A co je ještě mnohem horší, nikoli náhodný. Jde o další z kroků, kterým se představitelé české levice s Milošem Zemanem v čele snaží zamlžit paměť našeho národa a rozmělnit naše vypořádávání se s minulostí. Tento proces začal po velmi podivném ovládnutí Ústavu pro studium totalitních režimů a pokračuje dál. O co se v tomto zápase hraje? Oběma stranám jde o hodně. Ve všech levicových proudech (KSČM, ČSSD, Zemanovci…) stále po moci touží dost lidí, kterým není vůbec po chuti, aby se někdo šťoural v jejich konání za minulého režimu. Vzhledem k urputnosti, s jakou proti rozkrývání minulosti bojují, je evidentní, že mají co tajit. Podobně jako Karla Vaše je netíží svědomí, ale pouze strach z odhalení, které by je, a jejich činy, před veřejností ukázalo v plné nahotě. Zájmem druhé strany, tedy nás všech slušných lidí, naopak musí být, aby hrůzné činy minulého režimu a jejich původci v zapomnění neupadli. Nevědomost je živné pole totality, to platí odjakživa. Naopak pokud budeme znát pravdu a vědět co nejvíce o naší minulosti, pomůže nám to uchránit se před opakováním toho špatného. Je velkým úkolem všech demokraticky smýšlejících lidí, aby se proti zamlžování pravdy postavili. Pokud se to nepodaří, hrozí nám, že naše lidská práva a svoboda budou opět pošlapány těmi, kterým se to hodí. Zločinci, jako byl Karel Vaš, budou opět beztrestně odsuzovat nevinné a ti se spravedlnosti nedovolají. Nedovolme to. Dlužíme to všem, kteří za naši svobodu a demokracii trpěli a často zaplatili i životem. Jsme rovněž zavázáni našim dětem a budoucím generacím, abychom svobodu a demokracii uchovali i pro ně.

JUDr. Jaroslava Janderová

členka MR MS ODS Praha 1
předsedkyně OS ODS Praha 1
zastupitelka MČ Praha 1