25. září 2014

Opravený Perkmistrovský dům se otevírá rudolfovským i celému regionu

V sobotu 13. 9. 2014 jsme mohli spolu s našimi obyvateli slavnostně otevřít kompletně nově opravený Perkmistrovský dům. Původně sídlo Báňského úřadu - úředníka čili Perkmistra.

 

Pět výstavních sálů nového Hornického muzea, multifunkční sál, muzejní knihovna, studovna a badatelna a další zázemí celého domu, mohli návštěvníci shlédnout během celého odpoledne. Od 14,00 hodin byl i doprovodný program na ploše před Hasičskou zbrojnicí. Nechyběl ani křest knihy Rudolfovské povídky od našeho obyvatele Vladimíra Jandy. Velmi příjemně nás překvapili návštěvníci svým zájmem. I přes krutou nepřízeň počasí navštívilo zdařilou akci města minimálně tři stovky návštěvníků. Jednu chvíli bylo úplně plné muzeu i plocha pod stanem u hasičárny. K dispozici byla i komentovaná prohlídka autorů expozice. Hodně jsem se pohyboval mezi návštěvníky a nezaznamenal jsem žádnou negativní reakci na dům ani expozici. Naopak prakticky všichni s kým jsem mluvil, byli nadšeni.

Ti co nepřišli, ovšem nemusí litovat. Od 1. října se muzeum otevírá již v klasických provozních hodinách. Celý říjen bude ještě možno využít vstupu zdarma.

Hornické muzeum - jediné v jižních Čechách se stává součástí naučné stezky o hornictví, kterou jsme otevřeli již na konci loňského roku. Hlavním motivem celé této největší investiční akce bylo zachránit tento historicky cenný objekt před úplným zchátráním. Pomohla nám k tomu dotace z Regionálního operačního programu s dopadem právě na cestovní ruch. Celkovém náklady rekonstrukce se pohybují okolo 16ti miliónů korun s tím, že zmiňovaná dotace pokryje 85% uznatelných nákladů projektu. Místní nezískávají pouze důstojné a reprezentativní muzeum a knihovnu. Počítáme, že místní spolky, sdružení a zájmové skupiny budou především využívat nového multifunkčního sálu pro pořádání různých besed a setkávání. Na komornější, menší akce bude možno využít i prostoru knihovny.

Moc bych si přál, aby Perkmistrovský dům byl chloubou každého našeho obyvatele. Opravili jsme ho a udali mu další směr. A uděláme vše i pro jeho další provoz a důstojnou reprezentaci v celém regionu. 

Vít Kavalír

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
člen regionální rady
starosta