25. srpna 2012

Rozhovor s kandidátem č. 33

Jste starostou ve Velkém Poříčí. Jaké problémy u Vás řešíte? A co se Vám podařilo?

Potýkáme se s nedostatkem financí. Kvůli tomu nemůžeme realizovat věci, které bychom chtěli. Za úspěch lze považovat, že se podařilo dotáhnout do konce I. etapu protipovodňových opatření. Na to čekali celé generace. Nyní nám ještě zbývá etapa druhá. Věřím, že se podaří vše dotáhnout do konce. Snažíme se také dělat něco pro mladé lidi. Budujeme nové sídliště, máme nový obecní dům se společenským sálem. Postavili jsme také víceúčelové hřiště s umělým povrchem. Několik let využíváme novou vlakovou zastávku. Celá obec je plynofikovaná. Neustále zkvalitňujeme obyvatelům život v obci. Snažíme se prostě o to, aby se lidem na venkově žilo spokojeně.

 

Proč kandidujete?

Chci změnit stav, který teď v krajích je. Myslím si, že úspěchy, které se podařily v poslední době ve Velkém Poříčí, by nám mohly pomoci – že by mé jméno mohlo přispět k úspěchu ODS v krajských volbách. Jsem rád, že se podařilo sestavit velice kvalitní kandidátku.

 

Pokud budete zvolen, jaké oblasti byste se chtěl věnovat?

Rozvoji venkova a všemu, co k tomu náleží.

 

 

Co Vás v poslední době potěšilo a naopak rozzlobilo?

Nelíbí se mi stávající politická situace. Lidé jsou naštvaní. Často od lidí slyším, že kvůli tomu ani k volbám nechtějí jít. To mě trápí. Chtějí-li lidé změnu, je důležité, aby k volbám šli. Nevolte populistické strany a sdružení, vsaďte na realitu. Bez reforem se stejně neobejdeme, a čím déle je budeme zavádět, tím budou pro všechny bolestivější. Na druhou stranu mě těší, že se snad podaří dotáhnout do konce nové rozpočtové určení daní. Na obce by tak mělo jít víc prostředků a ještě lepší je, že to bude na úkor dotací. Budeme si o těch penězích moci více rozhodovat sami. To mě skutečně těší.

 

Pokud byste byl zvolen do zastupitelstva kraje, co byste si přál, aby se Vám splnilo?

Hlavně bych si přál, aby zvítězil zdravý rozum a aby nové krajské zastupitelstvo skutečně šlapalo.

 

A jaké změny byste chtěl prosazovat?

Chtěl bych hlavně, aby se v rámci kraje nezapomínalo na venkov, na rozvoj infrastruktury, která by zvýšila zájem investorů a tím přinesla více pracovních příležitostí do pohraničí. Nesmí to být však na úkor naší překrásné přírody, ve které žijeme.

Ing. Josef Král

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
starosta