7. května 2024

Události, komentáře: Ministr dopravy Martin Kupka k zásadním změnám v hospodaření krajů

(ČT 24) Podle novely zákona o rozpočtovém určení daní, kterou schválila vláda, má podíl krajů ze sdílených daní do tří let vzrůst o více než jedenáct miliard korun. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v úterních Událostech, komentářích řekl, že novela pomůže tomu, aby kraje měly větší možnost plnit své klíčové úkoly.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

„Kraje budou mít větší možnost plnit své klíčové úkoly,“ poznamenal Kupka. Není to nová věc, debatuje se už o tom dlouho, kraje ale nyní dospěly k většinové shodě, uvedl dále. Stát by měl dle novely zároveň krajům přestat poskytovat čtyřmiliardovou dotaci na údržbu silnic druhých a třetích tříd. „Je tu zbytečně mnoho byrokracie. Fond dopravní infrastruktury čtyři miliardy přerozděluje krajům a musí to také kontrolovat, je s tím spojená zbytečná administrativa,“ odůvodnil krok Kupka.

V důsledku ekonomického růstu Česka, který se dá očekávat letos a příští rok, si kraje mezi sebou budou moci rozdělit více peněz, míní Kupka. „To je ta nejpodstatnější zpráva. Bude to totiž znamenat, že se celkově zvyšuje podíl, který z výběru daní bude směřovat k regionům,“ řekl Martin Kupka.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu