12. dubna 2024

Události, komentáře ČT24: Autonomní řízení nesmí brzdit legislativa, říká ministr dopravy Martin Kupka

(ČT 24) Celá řada asistenčních systémů, které předjímají fungování autonomních vozidel, nyní funguje a přispívá ke snižování dopravních nehod, uvedl v pořadu Události, komentáře ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Dodal, že Česko bude s nastavenou legislativou ohledně autonomní mobility jedním z prvních států EU.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

Vláda schválila plán autonomní mobility. Jde o pravidla pro provoz aut, která více či méně dokážou řídit sama bez zásahu řidiče. Zatím platí, že se řidič musí plně věnovat řízení.

„Důležité je, že celá řada asistenčních systémů, které už předjímají to, jak bude vypadat autonomní mobilita, v moderních vozech už figuruje a přispívá ke snižování počtu dopravních nehod,“ upozornil Martin Kupka. Dodal, že je zároveň těžké určit, kdy se autonomní vozidla dostanou na české silnice. „Troufnu si ale tvrdit, že ve výhledu pěti let už se zase významně posuneme dopředu,“ podotkl.

Kupka dodal, že vláda se z hlediska legislativy opírá o model řízení, který je znám z Německa. „Ve Francii ale například už jsou oblasti, ve kterých se pohybují autonomní vozidla. Uvažuje se také o dalším modelu toho autonomního provozu, kdy například mikrobus urazí cestu z bodu A do bodu B už bez řidiče s tím, že ale někde nad tím vozidlem je kontrola dispečera nebo kontrola systému, který má lidské ovládání,“ dodal Martin Kupka.

Ministerstvo dopravy pracuje na změně, která by umožnila využívat nástroje typu dálničního autopilota nebo autonomní jízdy v koloně při nízké rychlosti. „K tomu potřebujeme změnu legislativy, aby bylo patrné, od jakého okamžiku řidič odevzdal odpovědnost za řízení technologii, vozidlu, a v okamžiku, kdy ho vozidlo vyzve znovu zpět, aby převzal řízení, tak aby bylo zaznamenáno přesně, v jakém okamžiku a v jakých souřadnicích se to stalo,“ vysvětlil Kupka s tím, že půjde o technologicky vybavené úseky.

Kupka zmínil, že systémy v tuhle chvíli předcházejí nehodám. „Základní nastavení testovaných systémů je vůbec nedojít do dramatické konfliktní situace, kolizní situace, to vozidlo buď mnohem dříve brzdí a předchází tomu dění, anebo předává řízení řidiči. Tak je to doposud nastaveno,“ podotkl Martin Kupka.

Podle ministra Martin Kupky bude Česko s tím zákonem mezi prvními státy EU. „Platí, že bychom chtěli v druhé polovině letošního roku už s legislativou přijít do sněmovny. Je to důležité pro to, aby i české automobilky mohly rozvíjet autonomní systémy a mohly jít dopředu ruku v ruce se svou konkurencí.“

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu