23. září 2012

Životní prostředí - priorita pro budoucí generace

Jmenuji se Libor Lesák a narodil jsem se před 47 lety. Více než polovinu svého života věnuji práci lesníka při ochraně a pěstování lesních porostů ve Středočeském kraji.

Nyní jsem místostarostou města Kralupy nad Vltavou. Pokud dostanu váš hlas, chtěl bych se věnovat oblastem životního prostředí, výstavby obchvatů měst a obcí a podpoře regionálních podnikatelů, kteří vytváří pracovní místa pro občany středních Čech. Ve volném čase hraji na kytaru v country kapele a působím v amatérské bowlingové lize. Při práci se pak řídím heslem: „Když se chce, všechno jde.“

Čím dál více lidí si uvědomuje, že podmínkou pro spokojený a kvalitní život náš i budoucích generací je možnost žít ve zdravé a chráněné přírodě. Ochrana přírody a skloubení její ochrany s kvalitními podmínkami pro život se tak stává seriózním a vážným tématem. Ve Středočeském kraji je dostatek krásných přírodních lokalit – Kokořínsko, Brdy, Křivoklátsko, okolí řek Labe, Vltavy, Sázavy, Berounky. Jsou zde zdroje nejkvalitnější pitné vody v Čechách, vodní toky, jeskynní systémy, lokality s chráněnou flórou. Všechna tato i ostatní lokální místa si zaslouží pozornost a citlivý přístup ze strany státních orgánů a hlavně ze strany Středočeského kraje. Nutností je zachovat dostatek finančních prostředků, které budou využity pro udržení a rozvoj přírody. Zároveň je třeba vždy brát ohledy na zkušenosti a potřeby místních obyvatel, aby o nevratných rozhodnutích nerozhodoval úředník v Praze bez opravdové znalosti situace přímo v místě.

Zdravé životní prostředí nelze zajistit bez regulace dopravy. Středočeský kraj je jedním z nejvíce dopravou zatíženým krajem v České republice. Doprava směřující do Prahy a tranzitní doprava neúměrně zatěžuje všechny okresy. Bez budování nových průjezdních tras a obchvatů měst se kvalita života bude neustále snižovat. Zdravotní zatížení z neustále narůstající prašnosti již v současné době způsobuje navýšení počtu hlavně dětských pacientů s astmatickými a alergickými nemocemi. Nevyváženost výdajů krajského rozpočtu způsobuje neustálé odklady připravovaných dopravních staveb. Je třeba, aby se vytvořila dlouhodobá krajská politika v oblasti životního prostředí.

K péči o životní prostředí mám celý život blízko. I proto, že než jsem se stal místostarostou Kralup nad Vltavou, 25 let jsem se ochraně životního prostředí, zejména lesních porostů ve Středočeském kraji, věnoval ve svém povolání. Touto problematikou žiji i nadále. Možná i z toho důvodu mi přátelé s úsměvem říkají: „Mám rád přírodu, hlasuji pro Lesáka.“

Libor Lesák

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
krajský zastupitel
uvolněný místostarosta města