9. srpna 2012

Radnice nezvládá projekt revitalizace Tyršových sadů

Město kvůli postupu vedení radnice riskuje dotaci z EU a s tím samotný projekt revitalizace.

O revitalizaci Tyršových sadů v Pardubicích se již napsalo hodně. Bohužel cesta od slov k činům se zdá být stále ještě dlouhá. Přitom není pochyb o tom, že park potřebuje zásadní investice. Jeho současná podoba z roku 1931 je dávno přežita a neodpovídá dnešním představám obyvatel města. Většina dřevin je přestárlá a vykazuje závažné vady estetické i statické.

Právě neutěšený stav parku byl pro město impulzem k tomu, aby s touto lokalitou něco provedlo. Zvítězilo rozhodnutí revitalizovat park takovým způsobem, aby mohl sloužit občanům dalších 100 let bez větších zásahů a investic. Projekt zahrnoval řadu zajímavých parkových prvků a počítal též s výsadbou přibližně 200 nových stromů.

Od roku 2009, kdy proběhla architektonická soutěž, uteklo hodně času, a park je stále v původním stavu. A asi už tak zůstane. Proč? Kvůli amatérskému přístupu současného vedení města v čele s náměstkem Františkem Brendlem.

Stavební firma D.I.S. z Brna, která vyhrála výběrové řízení, odstoupila od smlouvy podepsané s vedením města. Důvody k tomuto kroku byly jistě zásadní a nejsou žádným tajemstvím. Dodnes neexistuje povolení ke kácení některých stromů bránících ve výstavbě, ani kompletní projektová dokumentace a dochází k dalším a dalším průtahům ze strany města.

Pokud se nezmění přístup radnice, tak nepomůže ani nové výběrové řízení. Nově vybraná firma se bude totiž potýkat s navlas stejnými problémy. Největší hrozbou je však možná ztráta dotace z EU, která by měla pokrýt 85 % nákladů. Bez ní nebude mít město potřebných 70 milionů korun na obnovu parku.

Nezbývá než doufat, že vedení města vezme rozum do hrsti a tento dlouho připravovaný projekt se podaří zachránit. 

V dokumentech je přiložen tištěný text z MF Dnes ze dne 11.8.2012.

Jan Matějek

člen komise pro životní prostředí