26. září 2016

O kohoutkovi a slepičce aneb „Podpora malého podnikání a cestovního ruchu v našem městě“

Žili, byli kohoutek a slepička (dědeček a babička). Protože měli zahrádku u vody, kudy proudí spousta lidí a cyklistů, rozhodli se pro ně otevřít stánek s občerstvením. Zařizovali si potřebná oprávnění, ale ještě než svůj záměr uskutečnili, běžela sousední slepička na úřad a jejich záměr oznámila. I přišel úředník a dědeček s babičkou zaplatili z důchodu tučnou pokutu, protože nevěděli, že krátce předtím město zavedlo Tržní řád a stánek může být jen na pěti k tomu určených místech (pozor, ani úrodu ze zahrádky nesmíte prodávat jinde).

Rozhodl se jim pomoci kamarád a nabídl jim k tomuto účelu prostory v nedalekém domě. Najal projektanta, ten nakreslil úpravy potřebné k otevření sezonního občerstvení a …to je šťastný konec?

Kdepak, teď to teprve začíná. Ochrana přírody a krajiny, Ochrana ovzduší, Ochrana zemědělského půdního fondu, Lesní hospodářství, Odpadové hospodářství, Památková péče, Doprava na pozemních komunikacích, Civilní ochrana,… kohoutka bolely nožičky, ale dopadlo to dobře. Pak vyjádření hasičů, také vyřízeno. Ale pak přišla na řadu Hygiena a tady se zastavil čas. Stále prosazují vyhlášku č.137/2004, která i pro sezonní stánek s občerstvením vyžaduje stejné podmínky, jako třeba pro výrobu kojenecké výživy. Ačkoli Evropská unie doporučila ZRUŠIT paragrafy, které přílišným způsobem a nad rámec evropské legislativy upravují nesmyslně prostorové dispozice a vybavení kuchyní. Vyhlášku 137/2004 mění Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou 602/2006 Sb. Ale na Královédvorsko se tato informace ještě asi nedostala. Ale po malých úpravách i toto splněno. Kolečko se uzavřelo.

Než úředníci svolí k provozování sezonního občerstvení v upravených prostorách zděného domu, kde by se jednalo pouze o 4 měsíce v roce a pouze za pěkného počasí, protože hosté by seděli venku s krásným pohledem na vodu, kde by rybáři mohli chytat a zároveň užívat pohostinství provozovatelů uběhne nikoli pár měsíců, nýbrž pár let. A dědeček s babičkou mezitím přišli o iluze a snahu přispět do státního rozpočtu daněmi z malého podnikání a rozhodli se nemarnit čas obíháním úřadů. Budou raději nečinně pobírat zasloužený důchod, odpočívat, cestovat a hrát si s vnoučaty.