19. prosince 2013

Dopady nového krajského rozpočtu negativně pocítí obce a neziskové organizace

Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje pro rok 2014 koalice předkládá s deficitem více jak 500 milionů. Rozpočet také nově snižuje dotační programy pro obce a neziskové organizace, přičemž malé obce se navíc již třetím rokem budou muset vyrovnat s výrazným omezením Programu obnovy venkova. Ten byl ponížen dokonce o sedmdesát pět procent. Zastupitelé za ODS proto budou hlasovat proti přijetí tohoto návrhu.

„Navrhovaný rozpočet zcela odpovídá smyšlení ČSSD, tedy utrácet půjčené peníze za neživotaschopné projekty, které budou v budoucnu pouze generovat další a další náklady. Raději bych proto viděl více prostředků rozdělených přímo mezi obce,“ uvádí předseda krajských zastupitelů za ODS Jiří Crha. Kraj přijal úvěry z Evropské investiční banky s odůvodněním, že z něj bude kofinancovat projekty financované z EU. Rozpočet ale počítá s projekty, které jsou z úvěru hrazeny celé.  Z úvěru je například kompletně hrazena kontroverzní rekonstrukce nemocnice Znojmo. Nově pak třeba projekt Archeopark Pavlov.

Zastupitelé za ODS dále upozorňují na celkovou nekoncepčnost a nevyváženost rozpočtu, který místo reálných potřeb kraje reflektuje spíše osobní zájmy ČSSD. „ To je dlouhodobý problém jižní Moravy. Hejtman Hašek by si měl uvědomit, že je zodpovědný za celý kraj, i když možná už jen pár dní. Vedení kraje dlouhodobě neposkytuje rovnoměrně veřejné služby pro všechny okresy. Příkladem budiž města Boskovice a Blansko, která si sama musí financovat domovy důchodců, nemocnice nebo třeba provoz muzeí,“ uzavírá Crha. 

Ing. Jiří Crha

předseda krajského klubu zastupitelů za ODS

Štítky:
tisková zpráva