19. září 2013

Programové prohlášení kraje? CTR+C, CTR+V, přepsat název a datum

Na dnešním zasedání zastupitelstva Jihomoravského kraje předložila faktická koalice ČSSD, KDU-ČSL a KSČM ke schválení tzv. Programové prohlášení. Příprava tohoto dokumentu, který má popisovat priority vedení kraje, trvala radním téměř rok. Strategický materiál se ale za poslední roky prakticky nezměnil. Jedinou výjimkou je název. Místo obvyklého Programového prohlášení Rady nese nově název Programové prohlášení Jihomoravského kraje. Touto změnou se ČSSD snaží zamaskovat oficiální spolupráci s KSČM, se ktero

„Někomu se může zdát tato změna malicherná, ale je to opravdu zásadní problém. Je to stejné jako kdyby vláda České republiky neschválila a občanům nepředložila své programové prohlášení na příslušné volební období, ale předložila by do Parlamentu materiál s názvem programové prohlášení České republiky a chtěla by, aby bylo schváleno i opozičními poslanci. Asi by se všichni ptali, zda se vláda nezbláznila,“ uvádí předseda klubu opoziční ODS Jiří Crha a dále dodává:„Pokud je hlavním důvodem změny obhajoba spolupráce ČSSD a KSČM, přijde mi jednání pana hejtmana vůči komunistům nefér. Daleko snažší by bylo přizvat KSČM do Rady rovnou a nemaskovat oficiální spolupráci takto primitivním způsobem.“

 

Celý dokument věrně kopíruje mnohem starší Program rozvoje JMK, který soustřeďuje seznam zbožných přání spíše v dlouhodobém horizontu. Příkladem nic neříkajících opsaných frází je kapitola „Kultura a památková  péče,“ ta mluví naprosto za vše.

Je až s podivem, že se dokument ani slovem nevěnuje zemědělství a vinařství, tedy dvěma stěžejním odvětvím jižní Moravy. A kdo by hledal pasáže věnující se protikorupčním opatřením nebo plánu snížit zadlužení, rovněž by se se zlou potázal.

V dokumentu dále chybí podpora projektů pro rozvoj kongresové turistiky, přestože je hejtman jejím hlavním iniciátorem. Stejně tak materiál nezmiňuje vstup konkurence na železnici nebo spolupráci s profesními organizacemi.

Opoziční strany vedení kraje vyzvalo, aby zaslali k dokumentu své připomínky. Tím by ale existenci dokumentu fakticky zlegalizovali. „Než zkoušet tyto fígle, měl by hejtman Hašek raději vysvětlit, proč příprava dokumentu trvala téměř rok a proč obsahuje stejné pasáže jako před lety, zatímco volební sliby typu výstavba bytů pro mladé rodiny zcela chybí. Samostatnou kapitolou je pak úroveň zpracování předkládaného dokumentu, které by lépe zvládl každý student prvního ročníku gymnázia. Radní se v podstatě jen procvičili v kopírování a změnili datum a občas název kapitoly,“ uzavírá Crha.  

Ing. Jiří Crha

předseda Klubu krajských zastupitelů

Štítky:
tisková zpráva