23. srpna 2021

Nebudeme se řídit mafiánskými dohodami

(Aktuálně.cz) Česká republika vládou Andreje Babiše bolestně utrpěla. Poničená je hlavně celospolečenská důvěra, a především důvěra ve stát a kompetentní řízení. Lidé si správně všímají toho, že stát nedokáže udržet krok se soukromým sektorem, rozvíjí se pomalu a celou zemi fakticky brzdí.

Není se co divit, když se obchodní zájmy Andreje Babiše a jeho přátel vždy uspokojují jako první, a k veřejným funkcím se postupně dostávají loajální, avšak neschopní kandidáti. Pevně věřím, že tohle brzy skončí. A se svými kolegy se o to od rána do večera snažím.

Zatím nikde komplexně nezaznělo, jaké jsou naše konkrétní plány pro první měsíce vládnutí. Rád bych se o ně podělil právě s vámi, s prvními čtenáři nového týdeníku FORUM.

Zásadním problémem, jehož řešení nesnese odkladu, je stav veřejných financí. Výdaje státu vzrostly za populistické vlády Andreje Babiše o neuvěřitelných 50 %. Aniž by se adekvátně zvýšily příjmy. Dokážete si představit, jak by dopadla rodina, která by hospodařila podobně? Proto chceme hned v prvních týdnech zastavit zadlužování naší země a následně nastavit rozpočtová pravidla i pro další roky. Součástí těchto připravených opatření bude i zákon o rozpočtové odpovědnosti a o daňové brzdě. Věřím, že to pomůže omezit populistické rozhazování veřejných peněz i pro další léta a další vlády.

Pustíme se také hned do prověření všech vztahů mezi státem a firmami Andreje Babiše, včetně všech souvisejících personálních vazeb. Naším cílem bude tuhle ryze osobní agendu vrcholného politika vrátit zpět do režimu přísného dodržování zákonů. Agrofertizace státu tím, doufejme, jednou pro vždy skončí.

Další prioritou pro první měsíce nové vlády musí být oprava zpackaného stavební zákona. Bydlení zůstane drahé a nedostupné, pokud se nezačne stavět. A stavět se začne jen, pokud budou odbourány nesmyslné regulace a pokud stát bude mít vůli udělat něco pro ty, kteří chtějí bydlet. Před několika týdny jsme představili, co v této oblasti chystáme pro mladé rodiny. Nezbytným prvním krokem ale musí být odstranění byrokratických bariér.

Asi se shodneme na tom, že Česká republika udělala největší pokrok v digitalizaci v době, když vládla ODS. Czechpointy, datové schránky. To chceme zopakovat. Už žádná další hackatony a nezvládnuté tendry na dálniční známky. Začneme tím, že provedeme audit stavu IT v celé státní správě s cílem rozhýbat její digitalizaci. To nezařídí žádní nadšenci u notebooku někde ve sklepním bytě. Jde o náročný manažerský úkol pro ty, kteří mají nejen vizi, ale i schopnosti její naplnění zorganizovat a uřídit.

Poslední prioritou, kterou zde zmíním, bude zaměřit se na trestuhodně zanedbanou přípravu českého předsednictví EU. Je to unikátní příležitost pro Českou republiku být vidět a prosazovat svoje zájmy. Asi není potřeba nijak zvlášť zdůrazňovat, že poslední roky jsme díky naši vrcholným představitelům přestali být vnímání jako spolehlivý partner, ať už jde o EU nebo NATO. Toto je potřeba začít měnit co nejrychleji.

Nechci vám slibovat, že hned „bude líp“, to už tu bylo a nedopadlo to slavně. Můžete se ale spolehnout, že budeme dělat věci správně. Když se v politice řídíte programem a svým svědomím, ne nějakou mafiánskou dohodou, když nejste paranoidní a nebojíte se na klíčových místech nechávat úspěšné lidi, budou moci zase občané svobodně dýchat a výsledky se dostaví.

Vyšlo v Týdeníku FORUM číslo 1/2021 dne 19. 8. 2021.

Blog Petra Fialy.

Petr Fiala

předseda ODS