2. března 2021

Během příštích čtyř let žádná česká vláda euro nepřijme. Není to pro občany výhodné

(Hospodářské noviny) Pokud bychom nevyhráli volby, budu přemýšlet, co dál, teď si to ale nepřipouštím, prohlašuje předseda ODS Petr Fiala. Konkurence ve straně se nebojí, vzestup jihočeského hejtmana Martina Kuby mu prý dělá radost. Průzkumy tomu sice zatím vůbec nenapovídají, předseda ODS Petr Fiala je přesto přesvědčen, že koalice jeho občanských demokratů, lidovců a TOP 09, kterou vede jako kandidát na premiéra, letošní volby vyhraje. V rozhovoru pro HN tvrdí, že jejich koalice Spolu je jedinou alternativou pro středopravicového voliče. Piráty se STAN vidí jako středolevicový subjekt. Pokud by se stal příštím premiérem, za hlavní cíl by si dal digitalizaci státu, změny ve školství, velké dopravní stavby nebo přípravu a schválení důchodové reformy, která by přežila víc volebních období. Naopak v příštích čtyřech letech podle něj určitě nebude tématem přijetí eura.

Za sedm měsíců jsou volby, koalice Spolu má v průzkumech kolem 20 procent hlasů a je na třetím místě. Byl byste s takovým volebním výsledkem spokojen?

Já budu spokojen s tím, když volby vyhrajeme. Je potřeba dosáhnout obrovské změny v Česku. Podívejme se, v jaké jsme situaci. Jen pro příklad, když potřebujete vyřídit stavební povolení, za poslední pravicové vlády to trvalo zhruba 120 dní, dnes je to nějakých 250.

Současná vláda přece nový stavební zákon předložila, tento týden má být i na jednání Sněmovny.

No dobře. Ale klesáme ve všech parametrech, podívejte se na investice, po jakých jezdíme silnicích, podívejte se na školství, obrovsky se proti době, kdy jsem byl ministrem školství, zvýšila neúspěšnost studentů u maturit. Je potřeba hodně věcí změnit a já jsem přesvědčen, že vyhrajeme.

To od vás slýchám dlouho. Ale pořád moc neposilujete. Co chcete udělat, abyste vyhráli?

To uvidíte. Pořád je dost času voliče přesvědčit. Pracujeme na tom, aby všichni lidé, kteří se ocitli od středu doprava, viděli, že mají jedinou volbu – a tou je koalice Spolu.

Co Piráti se Starosty a nezávislými? Vypadá to, že hodně voličů od středu doprava vnímá jako hlavní opoziční sílu je.

Myslím, že se lidé ve volbách budou rozhodovat mezi třemi alternativami. Na jedné straně to bude populistické ANO, na druhé středolevý subjekt Piráti se STAN a pak to bude naše koalice sdružující voliče pravého středu.

Proč myslíte, že Piráti a STAN jsou středolevicový subjekt? Hodně členů těchto stran by s vámi nesouhlasilo.

To nechám na politolozích.

Vy jste přece taky politolog.

Ano, jsem politolog, ale starám se o svou nabídku voličům, a ne o hodnocení politických soupeřů. Ale když se podíváme na nejistoty, které panují u některých výroků u Pirátů, třeba ohledně naší aktivity v NATO nebo návrhy na zdanění při prodeji akciovek, což by mělo zásadní dopad na start-upy a rodinné firmy, tak to jsou zjevné prvky levicové politiky.

Zmíněná koalice Pirátů a STAN už představila program a podepsala koaliční smlouvu, vy pořád nic. Kdy to uděláte?

Je pravda, že koaliční smlouvu, program a kandidáty jsme chtěli představit teď na začátku března. Ale asi to odložíme. Všichni máme v této velmi složité pandemické situaci jiné starosti. Já se také většinu dne věnuji hledání řešení a nabízení pomoci vládě. To, co se děje, je katastrofální. Hlavní starostí lidí dnes je, co bude dál a jak z toho ven. A protože vláda takové řešení nenabízí, tak je na nás, abychom jí pomáhali. Takže podpis koaliční smlouvy asi o pár týdnů odložíme, ale vnitřně připraveno a schváleno to mít budeme.

Protikoronavirová opatření trvají už dlouho a stále se zpřísňují, ale výsledky se nedostavují. Je tak těžké vidět pomyslné světlo na konci tunelu. Kde ho vidíte vy?

Neříkám, že je to jednoduché, ale to světlo na konci tunelu bychom mohli vidět, kdyby se vláda chovala rozumně. Že se jde dostat na lepší čísla, vidíme v zemích kolem nás. Nejsme tady obětí nějakého přírodního úkazu. Náš opoziční AntiCovid tým také pořád přichází s různými návrhy. Pozitivní je snad ale to, že Andrej Babiš se konečně s opozicí začal bavit.

Po tom, co mu odpadla KSČM jako partner, na kterého se dosud ve Sněmovně mohl spolehnout, mu nic jiného nezbylo. Nicméně, jak byste to tedy chtěli řešit?

Recepty jsou přece jasné. Musíte dostatečně testovat. Podívejte se na Rakousko, vývoj pandemie tam byl podobný jako u nás, ale například testují dvaapůlkrát víc než my a dnes mají čísla podstatně lepší. Děti tam chodí normálně do školy, řada obchodů funguje. Musíme zlepšit a zrychlit očkování. Ne že se koupí vakcína od AstraZenecy a pak leží někde ve skladech. Jestli se mají vrátit žáci do škol, tak je přece potřeba splnit několik základních podmínek: musí být dostatek šetrných testů a musí být respirátory pro učitele. Ministři mohou vykládat, co chtějí, ale pokud toto nezajistí, tak to nebude fungovat nikdy. A samozřejmě je potřeba, abychom byli opatrní. Nedivím se lidem, že vládě nevěří. Ale já všechny pořád vyzývám, nechraňte se kvůli vládě. Chraňte se kvůli sobě a svým blízkým.

Kvůli současné situaci odkládáte podpis koaliční smlouvy. Myslíte, že vůbec budete mít příležitost pořádně rozjet kampaň, na kterou chcete dát 90 milionů korun, a jít mezi lidi?

Věřím, že aspoň v létě bude situace lepší, že už se podaří dotlačit vládu, aby hodně lidí bylo naočkovaných. Osobně bych moc rád dělal kontaktní kampaň. Diskuse s lidmi, takové ty živé, nezprostředkované, mě opravdu baví. Ale když to nepůjde, budeme se muset přizpůsobit. A určitě budeme lidi oslovovat všemi cestami, jak to půjde, protože jde o hodně.

V Praze má být lídryní kandidátky Spolu předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Část straníků ODS ale nelibě nesla, že to není vaše poslankyně Jana Černochová. Vytvoří spolu v kampani tandem, nebo půjdete spíš cestou propagace hlavně lídrů kandidátek?

Určitě všude budeme fungovat jako tým, to si myslím, že je velká síla koalice Spolu. A taky něco, na čem chceme stavět, protože když se podíváte na populisty kolem nás, tak ti nic podobného nenabízejí.

Když padl verdikt Ústavního soudu, který zrušil zvýhodnění pro velké strany, nepomyslel jste si stejně jako jihočeský hejtman a váš spolustraník Martin Kuba, že hlavní důvod pro vznik koalice padl?

Byl to jeden z důvodů. Ten padl, to je pravda. Ale jen jeden z důvodů. Další důvod byl nabídnout voličům od středu doprava jasnou alternativu. Občas se mě voliči ptají, vy budete někoho zachraňovat? A já říkám, ano, budu, ale žádnou stranu nebo politika. Já zachraňuji hlasy středopravicových voličů, aby věděli, že jejich hlas má váhu a něco změní. Spolupráci jsme si vyzkoušeli opakovaně, v senátních a krajských volbách. Ukázalo se, že to funguje. Voliči nám věří, proto do toho jdeme i v těchto volbách.

Část vaší stranické základny je ale nespokojená. Třeba zlínská ODS vydala usnesení, podle něhož máte revidovat koaliční spolupráci s KDU-ČSL a TOP 09. Revidovali jste ji tedy nějak?

Ne. Myslím, že rozhodnutí jak výkonné rady, tak všechny ty debaty vyznívají zcela jasně. Jsme demokratická strana, takže je přirozené, že se ozývají hlasy, které chtějí jít jinak. Ale naprostá většina strany je jednoznačně pro to, abychom v koalici pokračovali.

Od některých členů ODS nicméně slýchám: když už jsme se spojili s dalšími dvěma stranami, tak teď bude o to větší tlak na Fialu, abychom volby vyhráli. Svážete pozici předsedy s výsledkem ve volbách?

Prosím vás, ODS je sebevědomá strana a určitě by netolerovala v čele předsedu, který nepřináší úspěchy. Zatím jsme kráčeli od hranice volitelnosti a nějakého pátého místa ve volbách k tomu, že jsme ve všech volbách druzí a zkracujeme náskok na vedoucí ANO. Máme dnes předsedu Senátu, čtyři hejtmany, několik primátorů. Zkrátka jsme zpět, jsme klíčovou politickou silou. Cílů, které jsem straníkům nabídl, jsme dosáhli. Teď je před námi další velký cíl – vládnout v této zemi. A já jsem přesvědčen, že to zvládneme.

Přemýšlíte i nad variantou, co budete dělat, když se to nepovede? Když si říjnový termín voleb dáme do souvislosti s kongresem, který má ODS jen dva měsíce po volbách, nabízí se otázka, jak se strana zachová a naloží s hlasy voličů, když nevyhraje.

Tak jasně, když budu neúspěšný, přijde někdo s nějakým jiným konceptem. Ale já si to nepřipouštím a nejsem zvyklý takto uvažovat. Já mám před sebou cíl, kterého se snažím dosáhnout – a pro to dělám všechno. Až se to nepovede, tak budu přemýšlet, co dál, ale v tuto chvíli to po mně nechtějte. Já takto neuvažuji.

Jak vám zní, když jihočeský hejtman Martin Kuba říká, že vedení ODS chybí leadership?

Je to prostě jeho názor. Ale také Martin Kuba nedávno řekl, že stojí za vedením ODS a přeje si, abychom vyhráli volby s Petrem Fialou. Já mám radost, že se Martin Kuba stal předsedou Asociace krajů a je teď tolik vidět. Pamatuji si na rozhovory, kdy jste se mě ptali, kde má ODS nějaké osobnosti. A vidíte, kolik jich je dnes. Hejtmani, předseda Senátu Miloš Vystrčil, první místopředseda Zbyněk Stanjura

Velké téma je teď to, podle jakého zákona budeme letos volit. Ve Sněmovně je lidovecký návrh volebního zákona, který má být tento týden i projednáván. Jste s ním zajedno, nebo byste ho chtěl nějak upravit?

U toho lidoveckého zákona vůbec nejde o to, jestli jsem s ním zajedno. Jde o to, že všechny strany se domluvily, že to bude nosič, z kterého vyjdeme. Protože času na přípravu aspoň nějakého volebního zákona, který by odpovídal rozhodnutí Ústavního soudu, je strašně málo. Abychom to zkrátili, domluvili jsme se, že vezmeme lidovecký návrh, bez nějaké debaty projde prvním čtením a pak začne diskuse nad přípravou pozměňovacího návrhu, jimž bychom ho dostali do podoby, na které se všichni shodneme. Nicméně vláda nepochopitelně hned druhý den tu dohodu porušila.

Hnutí ANO ale tvrdí, že jeho předseda Andrej Babiš vám nic takového neodsouhlasil. Na schůzce sice neřekl ne, ale ani ano.

No, z jeho chování jsme všichni měli dojem, že dohoda je. Nicméně mám dojem, že s výjimkou určitého váhání u hnutí ANO existuje shoda na tom, že zůstane zachováno 14 volebních krajů, existuje shoda na tom, že bude nějak upravena klauzule pro koalice, zřejmě nejvíc se všichni kloní k variantě sedm, devět a 11 procent hlasů (pro dvojkoalice, trojkoalice a čtyřkoalice a více – pozn. red.) potřebných pro vstup do Sněmovny.

Vy také?

Ano. Souhlasím s tím jako politolog i politik.

Shoda ale není na tom, zda má být nějaký bonus pro nejsilnější strany. Jakou variantu prosazujete?

Jsem spíš stoupenec posilování většinových prvků v poměrném systému. Protože řešíte minimálně dva veřejné zájmy. Jedním je, aby se vůle voličů co nejspravedlivěji proměnila v mandáty. Ale druhý, stejně legitimní je, aby se daly sestavovat funkční vlády. Takže nějaké zvýhodnění by se mi zamlouvalo, ale musíme vycházet z rozhodnutí Ústavního soudu. U nás je poměrnost volebního systému pro volby do Poslanecké sněmovny ne úplně obvykle zakotvena v ústavě, v řadě zemí to není.

Pokud byste zasedl v příští vládě, jedním z prvních úkolů, který by vás asi čekal, by bylo osekávání deficitu státního rozpočtu. Kde byste začal?

Už teď jsme přišli s návrhem, jak na výdajích ušetřit 86 miliard. Neschováváme si ty recepty až na dobu, kdy budeme ve vládě.

Ale 86 miliard korun bude těžko stačit, když jen pro letošní rok to vypadá na pětisetmiliardový deficit.

86 miliard je ale dost. To jsou peníze, které bude stát zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmů, což považuji za jeden z velkých úspěchů ODS. Tato vláda se starala o příjmy, které v době, kdy jsme měli konjunkturu, samozřejmě rostly, ale deficit vznikal už začátkem minulého roku. Covid tady ještě nebyl, a přesto jsme měli dluh skoro 30 miliard. Tohle je třeba spravit. A nedá se to spravit jinak, než že budeme hledat úspory na výdajové stránce rozpočtu.

Kde konkrétně?

Musíme například osekat státní byrokracii. Tím nemyslím, že máme někoho propouštět. Je potřeba snížit množství agend. Jednou z cest, jak toho dosáhnout, je něco, co vám může znít jako fráze, ale má to hluboký dosah – digitalizace státu. Abyste si většinu věcí vyřídil z domova. A třeba když státu poskytnete o sobě dobrovolně nějaké informace, tak už si je instituce mezi sebou předají. Občan také musí být postaven na roveň státu. Není na jedné straně možné, aby vás stát okamžitě pokutoval, když se s něčím zpozdíte, ale na druhé stát lhůty nedodržoval a nic se nedělo. Proto jsme třeba už teď při projednávání stavebního zákona přišli s fikcí souhlasu. Když má stát na nějaké stanovisko 30 dní a nevyjádří se, tak to znamená, že souhlasí. Ale velké úkoly budou také třeba změny ve vzdělávacím systému, investice do dopravní infrastruktury nebo příprava důchodové reformy.

To říká každá vláda. Můžete zaručit, že když budete ve vládě, tu reformu skutečně připravíte a schválíte?

Nebude to jednoduché, ale uděláme vše pro to, abychom tu reformu připravili a schválili. Už teď je jasné, že bez důchodové reformy nebudou mít lidé pod 40 let slušné penze.

Jak by vaše reforma mohla zhruba vypadat?

Nějaké představy máme, ale tohle je věc debaty, ne abychom stříleli nápady do médií.

Pokud nějaké představy máte, tak byste ale přece mohl být konkrétnější, ať máme představu, co od vás můžeme čekat.

Tak není to sice důchodová reforma, ale jeden střípek do mozaiky, jak tomu pomoct, to je. Chceme například, aby ti, kteří jsou zaměstnaní, mohli jedno procento z toho, co odvádí na sociální pojištění, poskytovat přímo svým rodičům nebo prarodičům, kteří jsou v penzi. Součástí důchodové reformy totiž určitě bude muset být to, že se lidé na přípravě na svoji penzi nějak budou podílet, bez toho se to nedá udělat.

Můžeme čekat něco jako návrat druhého pilíře, pomocí kterého mohl člověk část příjmů odvádět do svého penzijního fondu?

Ten druhý pilíř je hlavně velké poučení, že žádnou důchodovou reformu nelze připravovat s malou většinou. Protože i když ji schválíte, další vláda ji pak může zrušit. Jinak s nějakými pilíři pracuje ve svém návrhu i současná ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, je tam nultý, první a nevímjaký další pilíř, ale tímto směrem jít nechci. Nechme to skutečně až na důkladnou debatu po volbách.

To nevypadá, že byste o té reformě měli nějak jasno.

Naši experti na tom pracují, jasno máme, ale já teď nevidím žádný smysl to říkat.

Jak s eurem, na které v ODS panují dost rozdílné názory? Bude vaše případná vláda usilovat o jeho přijetí?

Ne. Euro příští čtyři roky tématem nebude, to si řekněme reálně.

To je zajímavé. Piráti se STAN mají v koaliční smlouvě za cíl vstup do takzvaného Evropského mechanismu směnných kurzů II, což je v podstatě jasné směřování k přijetí eura.

Já jsem přesvědčen, že žádná vláda během příštích čtyř let euro nepřijme. V tuto chvíli to prostě pro občany Česka není výhodné a není důvod k tomu směřovat. U mě to není žádná ideologická věc. Vidím problémy eurozóny, vidím také, jak funguje česká koruna, a jít teď tou cestou je zbytečné. Jestli se podmínky někdy v budoucnu změní, tak se o tom bavme, ale za úkol pro příští volební období bych si to rozhodně nedával.

(Autor: Ondřej Leinert)

Petr Fiala

předseda ODS