12. února 2020

ODS: Na ministerstvu jsme se přesvědčili, že hnutí ANO dopravě škodí

(www.ods.cz) ​​​​​​​Poslanci občanských demokratů dnes absolvovali exkurzi na ministerstvu dopravy. V rámci návštěvy tohoto klíčového resortu se přesvědčili o tom, že neustálé změny ministrů a změny názorů ministrů resortu neprospívají a výstavba silnic, dálnic a železnic se kvůli tomu v ČR prakticky zastavila. Neschopnost hnutí ANO se ukazuje ale nejen ve výstavbě infrastruktury, ale také v personálních otázkách nebo vypisování klíčových veřejných zakázek.

Poslanci ODS Ivan Adamec, Jan Bauer, Petr Beitl, Stanislav Blaha a Vojtěch Munzar se dnes odpoledne vydali tramvají na návštěvu ministerstva dopravy. Občanští demokraté kritizují dlouhodobou neschopnost hnutí ANO v resortu. Doprava je v tak zoufalém stavu, že se poslanci chtěli prostřednictvím této exkurze ujistit, zda se na tomto úřadě ještě vůbec pracuje. Zástupci nejsilnější opoziční strany situaci v resortu probrali přímo v sídle úřadu s ministrem Karlem Havlíčkem, z jehož slov by se skoro zdálo, že je na ministerstvu všechno v nejlepším pořádku, realita je ale podle občanských demokratů úplně jiná.

„Jsme rádi, že nás na ministerstvu takto vlídně přijali, výsledek návštěvy nás ale bohužel nepřekvapil, v důsledku neustálých změn a nejasnosti toho, kdo úřad vlastně řídí, se můžou úředníci snažit sebevíc, ale výsledky prostě přicházet nebudou. Je to obdobné jako ve škole – dobrou školu nedělá dobrá fasáda, ale dobrý ředitel, toho bohužel ministerstvo nemá,“ říká poslanec ODS Jan Bauer, který ministru Havlíčkovi symbolicky předal startovací kabely, aby se mu povedlo úřad nastartovat. „Bude s tím mít dost práce, obzvlášť když není ministr dopravy na plný úvazek,“ dodává Bauer.

Vzhledem k tomu, že Havlíček vede také ministerstvo průmyslu a obchodu, nemá podle ODS dostatek času na to, aby uřídil ještě další tak náročný resort, kterým je doprava, jeho sliby tak opozičním poslancům mnoho naděje nedodaly. „Chtěli jsme poslancům z hospodářského výboru nabídnout možnost podívat se na ministerstvo a osobně zjistit, v jakém je úřad stavu. Od ministra Havlíčka jsme slyšeli spoustu plánů a krásných slov, ale trochu se bojím, aby to nedopadlo stejně, jako vždycky – spousta slibů, ale skutek utek,“ vysvětluje místopředseda hospodářského výboru Ivan Adamec.

Expert ODS na dopravu Stanislav Blaha kritizoval především nedostatek peněz na výstavbu silnic a železnic: „Rozpočet na SFDI je ještě nižší než v loňském roce. Když se podíváme na stav silnic a železnic v ČR a na ekonomický růst, v jakém se právě nacházíme, měla by vláda dávat na rozvoj infrastruktury alespoň 3 % HDP, to se ale neděje, a tak pořád nemáme dostavěnou dálniční síť nebo železniční koridory.“

Na závěr setkání poslanci ODS ministra Havlíčka ujistili, že veškeré rozumné návrhy z dílny ministerstva podpoří, nezdá se ale reálné, že ministr, který ministerstvo řídí jen napůl, bude schopen s resortem významně pohnout.