22. května 2019

Volební mapa se mění, roste pravděpodobnost změny

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala zareagoval pro deník FORUM 24 na parametry návrhu rozpočtu na příští rok. Vyjádřil se ale také k blížícím se volbám do Evropského parlamentu a k probíhající volební kampani.

Vláda v pondělí představila základní parametry návrhu státního rozpočtu na rok 2020. Jde o třetí návrh v tomto volebním období a vlastně už její předposlední. Co jste z něj vyčetl?

To je velmi důležitá poznámka, že jde o předposlední rozpočet. Protože ten poslední už bude předvolební. Tedy v tomto předposledním na rok 2020 by se mělo ukázat, co vláda dosud dokázala, co dobrého založila, jakou úrodu už sbírá a do čeho ještě naposledy bude strategicky investovat. Protože pak už končí. A tady se ukazuje, že vláda v podstatných věcech pouze mluví, ale nedělá nic. Nestane se už nic důležitého a toto období vejde do dějin jako čtyři promarněné roky. Bez priorit, bez ambicí. Už dlouho nebude ekonomika růst tak jako v těchto letech, ale vláda znovu plánuje deficit, přičemž jen menší část deficitu půjde do investic. Naopak růst sociálních dávek bude daleko vyšší než růst investic nebo prostředků na výzkum. Rozpočet znovu zhoršuje své parametry. A předseda vlády si stále více šlape na jazyk. Už pomalu rok chodí a vypráví o investičním plánu za 3500 miliard. A víte, jakým navýšením investic se pochlubil v rozpočtu na příští rok? Šest miliard. Šest. Tímto tempem bude potřebovat více než 500 let. Přitom akutně zde a nyní chybí „pouhé“ 2 miliardy na sociální služby, které vláda nemůže najít pro nejvíce potřebné lidi. Zato se hádají, kdo z těch dvou – ANO, nebo ČSSD – vymyslel vyšší rodičovský příspěvek. Bohužel je jasné, že cesta České republiky mezi nejlepší země se odkládá.

Za několik hodin skončí předvolební kampaň do Evropského parlamentu, v těchto volbách byla naposledy účast nízká. Myslíte, že se podařilo politikům zmobilizovat více voličů, a je něco, čím se tato kampaň odlišovala?

Nacestoval jsem tisíce kilometrů a všude jsem lidem říkal: toto jsou důležité volby a když přijdete volit, máte možnost poslat silný vzkaz, jakou politiku si přejete. Nejen v Evropě, ale i tady doma. Nevím, jak to dopadne, ale z toho, co jsem během kampaně četl v médiích, mám dojem, že jsme se dostali do nového suterénu. Od marketingu až k čistému šílenství. Když se premiéra ptáte na deficitní rozpočet, začne se rozčilovat, že on má svá vlastní čísla. Když se ho zeptáte, jak je to s těmi levnějšími daty pro lidi, tak odpoví, že on už ty ceny snížil, u sebe na ministerstvu před 3 lety. Když se zeptáte na sektorové daně, které nejprve nechtěl, pak chtěl a pak zase nechtěl, tak se dozvíte, že on má nápady „jako Masaryk“. Když se zeptáte na řepku, které je on největší pěstitel, tak vám řekne, že je to diktát Bruselu. A když ho nikdo nepřeruší, tak začne politickým soupeřům dokonce nadávat do udavačů a parazitů. Přitom sám má problémy z minulosti i současnosti jako dosud žádný premiér, od StB až po střet zájmů a dotace. A když to celé doplníme o pozorné naslouchání některým dalším členům a exčlenům vlády, není to hezký poslech a někdy opravdu těžko věřit, že takoví lidé mají odpovědnost za naši zemi.

Nakolik bude podle vás výsledek eurovoleb směrodatný pro politiku u nás doma?

Myslím, že může být. V první řadě, pokud hnutí ANO neuspěje nebo se ukáže, že je se svou politikou v menšině, bude pod větším tlakem dělat odpovědnější politiku. Ale i kdyby dosáhli výsledku odpovídajícímu jejich dnešnímu postavení, pokud dostaneme od voličů silnější mandát, budeme moci silněji hájit zájmy občanů. A dále intenzivně prosazovat rozumné věci v Poslanecké sněmovně, kterým se premiér vyhýbá, ale nemůže to dělat donekonečna. Za chvíli budeme v polovině volebního období a volební mapa i politické vztahy se postupně skládají tak, že roste pravděpodobnost změny. A nástupu politické alternativy po příštích parlamentních volbách.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS