17. září 2013

Kraj Vysočina loni nezvládnul hospodaření svých nemocnic

Neobvyklou ztrátou skončilo loňské hospodaření čtyř z pěti krajských nemocnic na Vysočině. Hejtmanství neuhlídalo své příspěvkové organizace do té míry, že například novoměstská nemocnice musí VZP vracet bezmála třicet milionů, pelhřimovská více než deset.

„Jde o takzvané vratky. Pojišťovny vyplácí nemocnicím peníze zálohově, na základě objemů jejich práce v minulých obdobích. Na konci roku probíhá vyúčtování a nemocnice pojišťovnám buď peníze doplatí, nebo je pojišťovny musí zčásti vracet. Poměry ve zdravotnictví jsou složitější, ale velmi zjednodušeně to lze přirovnat k situaci, kdy domácnosti platí zálohy za elektřinu a na konci roku jsou pak buď příjemně překvapeny vracenými penězi, nebo naopak nepříjemně vyžadovaným doplatkem. V tomto případě je v roli platící domácnosti zdravotní pojišťovna a v roli dodavatele služby jsou nemocnice," vysvětlil krajský zastupitel z opoziční ODS a lékař Radek Černý.

Kraj dnes schválil uhrazení velké části vratky (36,5 milionu Kč) z krajského rozpočtu formou příspěvku na provoz jednotlivým nemocnicím.

„Klub zastupitelů ODS avizoval, že pro „existenci-zachraňující“ dotaci kraje bude hlasovat, ale chtěl při této příležitosti vyvolat diskusi. Diskusi o tom, zda-li za špatné ekonomické výsledky mohou jenom a výhradně neovlivnitelné vnější okolnosti. Myslím, že každý, v každé funkci a situaci by měl mít zájem a schopnost se seriózně zamyslet, jestli něco nešlo udělat jinak a lépe,“ řekl Radek Černý.

„K věcné diskusi bohužel došlo minimálně, většina dotazů byla označena za kopance, podlosti a politikaření. Postoj krajského vedení nás v této věci zklamal. Nutnost poskytnutí provozní dotace za dané situace jsme nezpochybňovali. Šlo nám o normální diskuzi s cílem hledat důvody a příčiny. Vedení kraje to bohužel zřejmě pochopilo jinak,“ shrnul průběh projednávání senátor a krajský zastupitel Miloš Vystrčil z ODS.

Za KZ ODS Vysočina:

Mgr. Ota Benc
předseda klubu krajských zastupitelů za ODS

Vratky krajských nemocnic za rok 2012:
Havlíčkův Brod         Nové Město n.M.      Pelhřimov               Třebíč
4.711.053 Kč           29.075.835 Kč         10.830.712 Kč         2.891.660 Kč

Příspěvek na provoz, schválený dnes koalicí ČSSD+KSČM
Havlíčkův Brod         Nové Město n.M .     Pelhřimov               Třebíč
4.700.000 Kč           20.000.000 Kč         9.000.000 Kč           2.800.000 Kč

Další informace:

MUDr. Radek Černý
krajský zastupitel
cerny@poliklinikazr.cz
telefon 724 008 216