14. února 2013

Řetězení smluv na dobu určitou jde do druhého čtení

Novela zákoníku práce, která umožňuje za podmínky domluvy odborů a zaměstnavatele řetězení pracovních smluv na dobu určitou bez časového omezení, míří v Poslanecké sněmovně České republiky do druhého čtení.

Senátní novelu, sněmovně předloženou senátorem Milošem Vystrčilem, poslanci podpořili, z přihlášených 161 jich hlasovalo pro 141. Předloha nyní bude projednána v sociálním výboru Poslanecké sněmovny.

„Jsem rád, že změna zákoníku práce prošla do druhého čtení. Na úpravě se dohodli zástupci zaměstnanců i zaměstnavatelů, a to jednoduše z toho důvodu, že je pro obě strany výhodná. Zase jsme tak o kousek postoupili ve snaze napravit jeden z nedostatků zákoníku práce,“ poznamenal senátor Miloš Vystrčil, jeden z iniciátorů novely zákona.

Poslanci také odhlasovali návrh, podle kterého uvedená novela zákoníku práce bude projednána ve zkrácené lhůtě třiceti dnů. „Na přijetí této maličké novely dnes čekají tisíce možná desetitisíce lidí, kteří pracují na dobu určitou už ve druhém prodloužení. Pokud rychle neprojde, dostanou se do situace, kdy se budou muset obrátit na agentury práce, což je pro ně mnohem méně výhodné,“ uvedl při svém vystoupení před poslanci senátor Miloš Vystrčil.

RNDr. Miloš Vystrčil

člen místní rady