8. ledna 2013

Proč budu volit Přemysla Sobotku

Říká se, že člověka nejlépe poznáte v obtížných situacích. Protože se s Přemkem Sobotkou znám od roku 1996, tak jsem měl možná jako jeden z mála možnost s ním několik krizových situací zažít.

Dnes se na to již téměř zapomnělo, ale v dobách tzv. „Sarajevského atentátu“ stál Přemek od první chvíle na straně ODS, tehdy reprezentované zejména Václavem Klausem, byť mu to hlavně na počátku nepřinášelo žádné kladné body, spíše naopak.

Že jde Přemyslu Sobotkovi především o ctění zásad a správné pojmenování situace dokázal i v roce 2002, kdy vystoupil z davu „mlčících“ a vyzval Václava Klause po prohraných volbách do Poslanecké sněmovny k odchodu z pozice předsedy ODS. Znovu si tím z hlediska své politické kariéry spíše ublížil, Václav Klaus se těšil v té době v ODS opravdu velké autoritě.

Opět principielně se Přemysl Sobotka zachoval při svém vyjádření k aktivitám a činům bývalého předsedy ODS Mirka Topolánka. Vyzval jej k rezignaci, přestože si tím v dané chvíli opět nijak nepomohl a byl spíše v menšině.

Ale abych nepsal jenom o krizových situacích s Přemyslem Sobotkou, zavzpomínám na závěr na jeho pro mě velmi příjemnou návštěvu Kraje Vysočina. Byl jsem v té době hejtmanem a Přemek mě při své návštěvě mile potěšil tím, že jako předseda Senátu zůstal naprosto normálním člověkem, který dobře rozumí této zemi a problémům lidí, kteří v ní žijí.

Chtěl bych, aby náš prezident byl statečný a s normálními lidmi srostlý člověk. Proto budu v prezidentských volbách volit Přemysla Sobotku. Ano, přiznávám, je to i můj kamarád.

RNDr. Miloš Vystrčil

místopředseda oblastního sdružení
zastupitel
předseda klubu krajských zastupitelů
místopředseda senátního klubu ODS