13. září 2016

Vysočina si zaslouží jasná pravidla a zodpovědná řešení

V úterý 13. září 2016 proběhlo poslední jednání Zastupitelstva Kraje Vysočina ve volebním období 2012 - 2016. Z pozice předsedy opozičního klubu ODS si za ním dovolím udělat malé ohlédnutí.

V roce 2012 jsem kandidoval a používal jednoduchý  volební slogan - Zasloužíte  si lepšího hejtmana. S trochou škodolibosti musím konstatovat, že multifunkčního funkcionáře a hejtmana Jiřího  Běhounka to stále mrzí a irituje. Po celou dobu jsme s kolegy z ODS byli v krajském zastupitelstvu jedinou skutečnou opozicí. V pěti mandátech nebylo bohužel v našich silách socialistickou správu kraje výrazně ovlivnit. Na největší problémy jsme se ale snažili poctivě upozorňovat. 

Asi největším zklamáním je pro mě očividná politická korupce ve formě zřízení placených funkcí pro komunisty. Ti za to podpořili jednobarevnou vládu sociálních demokratů. Takový cynický obchod, a následné bezstarostné fungování dvou komunistických papaplášů placených z veřejných peněz,  je výsměchem všem obyčejným lidem, kteří se musí poctivě živit.

Za čtyři roky proteklo krajským rozpočtem asi 40 miliard korun. To jsou skutečně velké peníze, a především velká zodpovědnost. Krajský úřad také pořádně nabobtnal. Už má více než 450 zaměstnanců. Říkám si, že by bylo potřeba mnohé výrazně zjednodušit a po volbách začít výrazným zeštíhlením úřadu. Méně úředníků zplodí méně papírů. Bez těch nám bude jistě líp a určitě to přežijeme.

Kraj Vysočina však nejvíc potřebuje lidi, kteří se budou své práci věnovat naplno. Nebudou sbírat funkce a shlížet na prostý lid jako na obtěžující stádo, které stačí nakrmit lacinými sliby o pečených holubech. 

Svět je jiný a každý odpovědný člověk ví, že se o sebe a svoji rodinu musí postarat především sám. Nepotřebuje, aby se mu do toho příliš pletly úřady a jejich orgány.

Přeji krásné pozdně letní dny a prosím při rozhodování ve volebním víkendu 7. a 8. října o vaší podporu pro naše kandidáty. Chcete-li jasná pravidla a zodpovědná řešení. Volte ODS.

Mgr. Ota Benc

předseda Klubu krajských zastupitelů ODS Vysočina