28. června 2016

Elektrické koloběžky z Vysočiny v Senátu

„Kde si je můžeme objednat? Koupíme jich 10 pro Boží Dar.“ Takto bezprostředně reagoval senátor a starosta Božího Daru Jan Horník na zasedání výboru na prezentaci vítězů národního kola soutěžní přehlídky Enersol Michala Nováka a Josefa Brabence, kteří pod vedením svého vyučujícího Milana Řehoře ukazovali senátorům jimi vymyšlenou zkonstruovanou elektrickou koloběžku.

Představení projektu Enersol a jeho výsledků bylo totiž na začátku června na základě mého návrhu vítaným zpestřením programu zasedání Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu PČR.

Je asi vhodné poznamenat, že po úvodním slově zakladatele projektu Jiřího Herodese se senátoři živě zajímali o fungování projektu a přítomné zástupce MŽP, MPO a MŠMT trápili otázkami ohledně jeho budoucí podpory.

„Projekt jsem neznala, ale z toho, co jsem slyšela, tak je zřejmé, že se jedná přesně o ten typ aktivity, který si zaslouží širokou podporu, neboť je zaměřen přesně v duchu evropské ekologické a energetické politiky.,“ vyslovila svůj názor místopředsedkyně výboru senátorka Jitka Seitlová.

Spokojen s návštěvou byl i ředitel Regionálního vzdělávacího centra pro Vysočinu Josef Váca. „Jsem velmi rád, že Vysočina hraje v tomto projektu prim nejen z hlediska nejlepších výsledku, ale i z hlediska propagace a podpory. Věříme, že naše návštěva v Senátu pomůže další podpoře projektu.“

Co napsat na závěr. Jsem rád, že se šikovní lidé z Vysočiny takto mohli v Senátu prezentovat a myslím, že sklidili zasloužené uznání. Člověk z toho má dobrý pocit. Věřím, že obdobně pozitivně přijetí v Senátu vnímali přítomní žáci a vyučující VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou včele s ředitelem Jaroslavem Kletečkou.

Popiska profilové fotografie pořízené dne 8. 6. 2016 v Senátu:

Zleva: senátor Jan Horník, ředitel VOŠ a SPŠ Žďár n. S. Jaroslav Kletečka, vyučující Milan Řehoř, ředitel regionálního vzdělávacího centra Josef Váca, student Josef Brabenec, předseda asociace Enersol Josef Ležal, senátoři Pavel Eybert, Martin Tesařík, Jitka Seitlová, Jiří Carbol, Zbyněk Linhart, student Michal Novák, tajemnice výboru Jana Kružíková, senátor Miloš Vystrčil, zakladatel Enersolu Jiří Herodes.

Text byl napsán a publikován v červnovém čísle Novin Kraje Vysočina.

Celý výtisk je k dispozici na adrese: 
http://extranet.kr-vysocina.cz/download/pdf/noviny/noviny-06-16.pdf