24. března 2016

Babišův projev: Proboha, on si to snad napsal sám

Ministr financí České republiky má problém. Vlastně, má jich mnoho. Uveďme ty hlavní: tajemné počátky Agrofertu spojené s neprůhlednou firmou O. F. I. údajných spolužáků ze Švýcarska, privatizace Unipetrolu s pomocí Miloše Zemana a Stanislava Grosse, vylobbovaná biopaliva za podpory šéfa Agrární komory Jana Veleby a Radmily Kleslové, podezření ze sponzorování Smeru Roberta Fica a s tím související odpuštění 1,5 miliardy korun Babišově firmě Duslo Šaľa na daních, vztahy s pány Mrázkem, Pitrem, Rittigem…

 
Vytáčky, výmluvy, lhaní 
 
Kostlivci se do jeho skříní už nemohou vejít, a tak ten nejslabší vypadl. Aféra s Čapím hnízdem. Je to vlastně muší váha, minimálně pokud se podíváme na to, kolik v ní pan ministr protočil peněz. Ostatně i Al Capone „dojel“ na banální daňový podvod. Co je to padesát miliónů v porovnání s výše uvedenými mnohamiliardovými „obchody“? Pro pana prezidenta suma, která je pod jeho rozlišovací schopností, Andrej Babiš to ještě rozlišit umí. Proto mu těch padesát miliónů stálo za složité obchodně-právní machinace, vyvádění firmy Čapí hnízdo ze svého impéria a převádění zpět, schování akcií za anonymního vlastníka, čarování na valných hromadách, lhaní a vytáčení. Vyzkoušel všechny varianty na téma, kdo byl vlastníkem Čapí farmy v době čerpání evropských dotací:
 
1)       byli to nějací advokáti
2)       nemám s tím nic společného, byla to nějaká firma z holdingu
3)       nevím, kdo byli akcionáři
4)       vím to, ale neřeknu
5)       řeknu, ale až za deset dní, ve sněmovně
 

Žvanírna

 
Takže nakonec všichni čekali na sněmovnu. Andrej Babiš ji nesnáší, složité schvalování zákonů brání jeho přímočarému tažení za mocí. V té zdlouhavosti je mu více vidět pod prsty. Třeba elektronická evidence tržeb. Nebýt urputnosti opozice, která chtěla, aby si tohoto zásahu do živnostenského stavu lidé pořádně všimli, mohl mít pan ministr už část konkurence z krku. Drobné zemědělce, řezníky, pekaře. Tvrdě pracují, ale jsou, slovy pana ministra, chybou v systému. Kdyby zákony lítaly z té žvanírny jako cvičky z běžícího pásu, už jsme mohli být Republikou Agrofert a nad Čapím hnízdem by slunce nezapadalo. I pan prezident by se tam mohl nastěhovat. Popelníček k dispozici, pitný režim zajištěn. A určitě by nebylo možné, aby se někdo pana ministra ptal, jak že to má s těmi eurodotacemi.
 
Nové spojenectví – ANOKSČM
 
Tentokrát jsme se ještě ptát mohli. Začátek nevěstil nic dobrého. Sněmovní schůze byla v úvodu zmanipulována místopředsedkyní Jaroslavou Jermanovou (ANO) tak, aby v rozporu se zvyklostmi nedostal slovo zástupce navrhovatelů. Paní Jermanová nedávno proslula výrokem, že ve sněmovně během projednávání EET porušila zákon, protože podle jejího názoru už je překonaný. S touto právní erudicí a mentální výbavou tedy protlačila k mikrofonu svého předsedu. Vydatně jí v tom pomohli nejenom kolegové z ANO, ale též sociální demokraté a komunisté. Sociální demokraté tak dali k dispozici nejlepší časový prostor svému nejnebezpečnějšímu soupeři. Komunisté podporují Andreje Babiše stále aktivněji. Společná minulost Falmera a Bureše, kteří údajně nevědomě spolupracovali, vy víte s kým, rodí jedovaté plody.
 
Vojtěch Filip zve do sněmovny čínské aparátčíky, aby nás učili, jak řídit a rozvíjet stát, jezdí do Moskvy za lidmi, kteří jsou na sankčním seznamu Západu, pořádá výstavku úspěchů masového vraha Kim Čong-una… Poslední, komu to vadí, jsou poslanci ANO. Takže bratrská spolupráce ANOKSČM při režírování československé Babiššou s krycím názvem „Všechno, co jste chtěli vědět o Čapím hnízdě a měli tu drzost se zeptat“, nemůže zasvěcené překvapovat.
 
Vzpomínka na Grosse a Jakeše
 
Pan ministr financí několik dní napínal nervy občanů, novinářů i politiků. Co asi řekne? Kdo ty akcie vlastnil? Jak to celé zaonačí, aby se z těch lží nějak vymotal? Jeden den vzkázali jeho kreativci, že na projev se bude léta vzpomínat, druhý den se mluvilo o čtyřiceti stranách textu, který má pan ministr připravený. Očekávání byla vysoko. Vždyť Andrej Babiš si platí lidi, kteří mu radí, co, kde, jak a komu má říkat, aby si udržel zdání nepolitika, neustále zaskočeného poplety, kterému všichni házejí klacky pod nohy. Jeho poradci jsou profesionálové, všichni byli zvědaví na jejich práci. Po několika prvních větách z „nezapomenutelného“ projevu zazněla suchá poznámka jednoho kolegy: „Proboha, on si to snad napsal sám!“ Řadě z nás se vybavil Grossův pověstný strýček Vik, spálené směnky a vše, co k tomu patřilo. Jiní si připomínali Jakešův projev z Hrádku.
 
Bílí koně a milující otec
 
Dalších sto minut Babišova „nezapomenutelného“ projevu se neslo v duchu, který mnozí předvídali: „Všetci kradnú a podvádějí, jenom já, rytíř bez bázně a hany, přijíždím na bílém koni, abych rozmetal ten strašlivý matrix. „Bílým koněm“ se nakonec staly Babišovy děti a bratr jeho přítelkyně. Pan ministr jim dal 400 miliónů, aby si postavili farmu. Ale těch dalších padesát už nepřihodil, namočil své děti do nebezpečných machinací s eurodotacemi a nakonec, po uplynutí zákonné doby pěti let, jim tu farmu zase vzal. Třeskuté tajemství o anonymních vlastnících jsme se dozvěděli na závěr samoproudu ministrových úvah o tom, kdo všechno za globálním spiknutím proti němu stojí: politici ODS a TOP 09, všichni novináři s výjimkou lidí z mediální divize Agrofertu, nedávní podporovatelé z protikorupčních skupin, nedávní přátelé z podnikatelské vrstvy, europoslanci a Brusel obecně. Došlo i na koaliční partnery. Sice ta výhrůžka byla oproti předcházejícím dnům ztlumená, ale vzkaz to byl jasný: „Buď firmu řídím já, nebo se poroučejte!“
 
Sobotka mezi Hradem a Čapím hnízdem
 
To dokonale pochopil předseda vlády, jehož vystoupení bylo, pokud jde o formu, konsolidovanější, obsahově to však byla kapitulace. Pan premiér musí skákat, jak se z Hradu a Čapího hnízda píská. Jsem velmi zvědavá, jak si bude počínat za pár dní, až se bude ve druhém a třetím čtení projednávat zákon o střetu zájmů. Premiér se veřejně zaklínal, že tento zákon prosadí, vedení ČSSD se postavilo za návrh poslance Jana Chvojky, jímž se omezuje mimo jiné vlastnictví médií pro členy vlády. Tento návrh Andreje Babiše přivádí k nepříčetnosti. Také lidovci si myslí, že koaliční smlouva jeho přijetí neumožňuje.
Jinak řečeno, druhé kolo je před námi. Snad z něj nevybruslí socialisté jako minule, když přes noc zcela změnili svůj postoj a to, co jeden den prosazovali, druhý den odmítli. Teď se říká, že mají vymyšlenou jinou fintu. Stáhnout návrh Jana Chvojky už se neodváží, ale Babiš vzkazuje, že projít nesmí. Proplout mezi Skyllou a Charybdou mají opět pomoci komunisté. Nahradí hlasy socialistů v koalici a budou spolu s ANO a lidovci hlasovat proti Chvojkově návrhu. Ten nakonec neprojde, socialisté si zachovají tvář, ministr financí si zanadává na matrix, ale vlk se nažere a koza zůstane ještě chvilku naživu. Myslím, že to bude ještě všechno jinak, ale jedno je jisté: zatímco „Čapí“ schůze byla přerušena do doby, než dotaci pro Babišovy děti dořeší Evropský úřad proti podvodům (OLAF), zákon o střetu zájmů s takovou výmluvou přerušit nepůjde. A kreativci od kohokoli s tím nic nenadělají. Bude rušno.
 
 
Miroslava Němcová

poslankyně PČR