24. února 2022

Koalice SPOLU a Piráti a Starostové: Poslanecká sněmovna jednohlasně odsoudila ruskou invazi na Ukrajině

(www.ods.cz) Poslanecká sněmovna jednohlasně odsoudila ruskou invazi na Ukrajině. Na mimořádné schůzi, kterou svolala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09. Na plénu Poslanecké sněmovny promluvil i velvyslanec Ukrajiny v České republice Jevhen Perebyjnis. Pro usnesení hlasovalo všech 166 přítomných poslanců.

Probudili jsme se do Evropy, ve které Rusko rozpoutalo válku. Odpověď civilizovaného světa musí být okamžitá a rázná. Ukrajinskými městy se ozývají výbuchy, metra a kryty po celé zemi se podle svědectví plní rodinami s malými dětmi. Těm všem jde v tuto chvíli o holý život kvůli diktátorovi, který se neštítí vůbec ničeho. Je bytostným zájmem České republiky, abychom nebyli na straně poražených a Ukrajině v této těžké chvíli maximálně pomohli. Tady už není v sázce jen budoucnost našeho spojence, ale budoucnost nás všech," říká předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Je dobře, že se dnes Poslanecká sněmovna sešla a jednomyslně přijala usnesení, které jednoznačně odsuzuje akt agrese a vyzývá vládu k veškeré pomoci, včetně zavedení mezinárodních sankcí v maximálním rozsahu," uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

,,Evropa prožívá nejtěžší chvíle za mnoho posledních desítek let. Rusko vedené Vladimirem Putinem se definitivně rozhodlo pro válku a zaútočilo na svobodnou a demokratickou Ukrajinu. Jako Česká republika máme nedávnou zkušenost a víme, že ruské tanky dojedou hodně daleko. Tento válečný akt Ruska jasně odmítáme. Zároveň jsme vyjádřili plnou podporu a naprostou solidaritu ukrajinskému národu a představitelům ukrajinské vlády. Plně podporujeme veškeré kroky Evropské unie a NATO vůči Rusku včetně ekonomických sankcí,” uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Jako celá Poslanecká sněmovna jsme se jasně postavili na stranu napadené země a za účinné sankce proti agresi Ruské federace. Tato válka se bezprostředně týká i nás, nejen lidsky či z hlediska narušení bezpečnosti celé Evropy a možných hrozeb, ale také se vede i na našich sociálních sítích a v našem veřejném prostoru. Buďme silní i v čelení dezinformacím a lživé a agresivní rétorice cíleně šířené putinovskou propagandou,” dodává místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová z Pirátské strany.

Plně stojíme za Ukrajinou, která se dnes stala obětí agrese, jakou Evropa naposledy zažila za 2. sv. války. Jsme připraveni Ukrajině pomoci, podporujeme ty nejtvrdší možné sankce proti Rusku. Oceňuji, s jakou rychlostí byla svolána mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, i to, že jsme všemi přítomnými hlasy přijali usnesení odsuzující barbarské chování Vladimira Putina. Je to jasný signál, že celá Česká republika je v této otázce jednotná," dodal předseda poslaneckého klubu Josef Cogan.

dokument: Usneseni (pdf)