9. října 2019

ODS: Kampaň za změnu začíná. Máme plán, jak dostat ČR mezi nejúspěšnější země světa

(www.ods.cz) ​​​​​​​Občanští demokraté představili kampaň „Země, která vítězí“. ODS chce vyslat jasný signál, že je připravena převzít vládu nad Českou republikou. Kromě nízkých daní, sociální politiky, školství a reformy státu se chce zaměřit také na životní prostředí. Jednotlivé priority představili členové Předsednictva ODS, kteří jsou zároveň garanty programového dokumentu.

„Chceme budoucí generaci nabídnout vizi státu jako jejich partnera, ne jejich nepřítele. Vytvoříme podmínky, které ulehčí start mladých lidí do života, založení rodiny, nebo pořízení vlastního bydlení. Prosadíme daňové prázdniny pro rodiče po dobu čerpání rodičovského příspěvku a osvobodíme mladé lidi do 26 let od povinnosti platit daň z příjmu. Chceme stát, ve kterém budou senioři žít kvalitním a aktivním životem. Odmítáme ale pokračovat v neudržitelném nastavení současného důchodového systému a zatěžovat tak budoucí generace. Zavedeme minimální důchod a zjednodušíme celý systém tak, aby kromě solidarity zohledňoval také zásluhovost,“ říká první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Na rozdíl od oligarchů a dotačních baronů považujeme šetrné chování a péči o krajinu za přirozenou a samozřejmou součást konzervativní politiky. Bohužel jsme to málo zdůrazňovali a to se musí změnit. Proto dnes představujeme naše základní priority v podobě Zelené karty ODS. Jsem přesvědčen, že otevřenější komunikace a větší důraz v oblasti životního prostředí jsou pro moderní pravicovou stranu naprosto klíčové,“ říká předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

„Daně mají být nízké a jednoduché, proto zvýšíme limit pro povinné plátcovství DPH z jednoho na dva miliony korun. Zavedeme také paušální daň pro malé živnostníky, zrušíme superhrubou mzdu a zavedeme 15% sazbu daně z hrubé mzdy. Chceme také pravidelné zvyšování základní slevy na poplatníka a daňové úlevy pro bezproblémové plátce daní a odvodů. Úkolem státu nesmí být vybírat stále více peněz z kapes daňových poplatníků, ale co nejefektivnější využívání finančních prostředků. Stát prostě nesmí být stále rostoucí daňovou hydrou, a na tomto principu je postavena i naše daňová politika,“ říká předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Množství razítek, nejrůznějších formulářů, povinností a zákonů dusí Českou republiku. Všem aktivním lidem vadí, pokud místo práce musí trávit hodiny papírováním. Představujeme reformu, která nařizuje státnímu aparátu skutečnou odtučňovací dietu. První změny už jsme rozběhli. Urychlujeme elektronizaci státu. Pracujeme na zjednodušení stavebního řízení. Zavádíme tabulku povinností ke každému zákonu a pevné dva dny v roce, kdy zákony mohou nabývat účinnost. Vystavíme stopku dalšímu zahlcování povinnostmi. Stát musí sloužit lidem, ne jim stále komplikovat život,“ říká o reformě státu místopředseda ODS Martin Kupka.

„Nabízíme změnu ve školství pro žáky i učitele. Pedagogům chceme navýšit platy a snížit byrokracii ve školách, pro žáky prosazujeme modernizaci obsahu učiva i zastavení rozšiřování a zpřísňování zkoušek v klíčových okamžicích studia, jako jsou přijímačky nebo maturita. Postavíme se také krokům směřujícím proti soukromým školám všech stupňů,“ popisuje plány ODS ve školství místopředseda strany Martin Baxa.

Kampaň za změnu – ZEMĚ, KTERÁ VÍTĚZÍ