4. dubna 2024

Interview ČT24: Bezpečnostní záruky mohou dát jen země disponující jadernými zbraněmi, řekl Vondra

(ČT 24) Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek oznámil, že Aliance nemá v úmyslu poslat na Ukrajinu bojové jednotky. Zdůraznil, že podpora okupované země v její obraně proti ruské agresi nedělá z NATO stranu konfliktu. Lídr kandidátky SPOLU pro letošní volby do Evropského parlamentu Alexandr Vondra (ODS) označil jeho výrok za naprosto legitimní. V Interview ČT24 zároveň uvedl, že bezpečnostní záruky mohou dát jen země disponující jadernými zbraněmi a že největším počinem NATO, které si připomíná 75. výročí, byla ochrana Západního Německa před sovětskou agresí.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na ČT24.

Generální tajemník NATO Stoltenberg v prohlášení reagoval mimo jiné na vyjádření mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova, který se nechal slyšet, že vztahy Ruska a NATO se aktuálně dostaly na úroveň přímé konfrontace.

Vondra se Stoltenbergem souhlasí. „NATO žádné vojáky na Ukrajinu nevysílá. To dělají členské státy po nějaké dohodě. Jeho výrok je naprosto legitimní. Myslím si, že Česko také neplánuje vysílat vojáky do zákopů. Je to nesmysl,“ prohlásil bývalý ministr obrany Alexandr Vondra.

„Pomáháme Ukrajině, aby se bránila sama, ale přece jen válka jednoho dne musí skončit… a aby skončila, tak to musí akceptovat Rusko, musí to ukrajinské velení prosadit doma, což nebude jednoduché, bude-li to třeba kompromis, a musí mít Ukrajina nějaké bezpečnostní záruky, že to opravdu není jen přestávka před dalším útokem,“ doplnil Vondra.

Bezpečnostní záruky podle něj mohou dát jen země disponující jadernými zbraněmi nebo NATO jako takové. „Je potřeba držet jednotu Západu, přičemž mít na mysli skutečně trvalý mír,“ pokračoval Vondra a připomněl i zmíněné výročí Aliance.

„Putin je starý grázl, ale není žádný sebevrah“

„Připomínáme si nyní 75 let od vzniku NATO. Největším počinem Aliance bylo to, že vzala pod svá křídla Západní Německo, kterému dala ochranu před možnou Stalinovou agresí. Díky tomu, že tam Američané rozmístili své jednotky a zbraně… pak si Rusové samozřejmě netroufli, protože by čelili drtivé odvetě,“ konstatoval Alexandr Vondra.

„I ten starý grázl Putin, ať je jakýkoli, není žádný sebevrah, jako jsou někteří muslimští teroristé. On chce žít, on chce přežít,“ dodal Vondra.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec