26. dubna 2014

Vláda si s novým šéfem odborů plácla na tom, aby podnikatelé propouštěli

Vláda Bohuslava Sobotky se rozhodla nařídit podnikatelům, aby každý rok propouštěli další zaměstnance. A na tomto slibu si dokonce premiér plácl s novým šéfem odborů. Pravidelné zvyšování minimální mzdy povede k propouštění těch nejméně kvalifikovaných zaměstnanců, stejně tak za minimální mzdu pracuje velká část osob se zdravotním postižením. Sociálnědemokratická vláda tímto slibuje zvýšení nezaměstnanosti.

V situaci, kdy se naše země potýká s jednou z nejvyšších nezaměstnaností ve své historii, vláda prostě nemůže nařídit podnikatelům další zvyšovaní minimální mzdy. Měli bychom být rádi, že se daří podnikatelům udržovat místa stávající a měli bychom spíše podpořit podnikání, nikoliv utahovat šrouby.

Podpora stávajících a nových pracovních míst, to není zvyšovaní zátěže podnikatelů, ale naopak snižovaní ceny práce – tedy snižovaní daní a zaměstnaneckých odvodů a snižovaní administrativní zátěže podnikatelů. Nejdůležitější je však podpora podnikáni jako takového.

Cesta nejprve zvýšit minimální mzdu, není cesta správným směrem. V tomto týdnu i zástupci zaměstnavatelů neměli zcela jednotný názor, zda má být minimální mzda zvýšena až o 500 Kč.

Lenka Kohoutová

expertka ODS pro sociální oblast