8. dubna 2021

Uzavírky, školy, památky či kontejnery. Život občanů zjednoduší geoportál.

(Pětka) Pátá městská část hodlá spustit vlastní geoportál. Jde o interaktivní mapu, která občanům pomůže lépe se orientovat na území Prahy 5, zjednoduší i řešení problémů v různých oblastech života.

Geoportál rychle a uživatelsky vstřícně poskytne obrazové i textové informace například o volnočasových aktivitách (pěší trasy, cyklotrasy, dětská hřiště, sportoviště, parky, vyhlídky, přírodní památky a další), o rozsahu volebních okrsků a umístění volebních místností, o spádových oblastech mateřských a základních škol (například ve formě barevných polygonů) či o dopravních omezeních (s vyobrazením objízdných tras).

Nebude chybět přehled umístění městského mobiliáře a vybavení (lavičky, pítka, kašny, WC apod.), připravovaných či realizovaných projektů a investičních záměrů, projektů z participativního rozpočtu, informace o kvalitě ovzduší, hustotě provozu nebo o lokalitách spadajících do správy smluvních subjektů (pro zimní údržbu, sečení trávy a další činnosti).

„Geoportál je skvělý mimo jiné v tom, že umí přiblížit radnici lidem a dát občanům další možnost otevřené komunikace s úřadem. Když jsem připravovala projekt Se starostkou okolo pětky, kde by se geoportál dobře využil, řekla jsem si, že jeho přípravu musíme maximálně urychlit. Těším se až jeho potenciál naplno využijeme,“ informovala starostka Renáta Zajíčková (ODS).

Inspirace Prahou 6

Geoportál Prahy 5 vznikne na softwarovém jádru portálu šesté městské části, která si nad ním vybudovala svůj informační portál, využívající mapový podklad Google Maps. „Spolupráce s radnicí Prahy 6 pomůže k rychlejšímu ostrému provozu geoportálu v pátém obvodu. Softwarovou aplikace získáme od kolegů zdarma,“ sdělila starostka. Záměr pořídit geoportál je v souladu s Programovým prohlášením Rady MČ Praha 5, kde se vedení pátého obvodu zavázalo partnersky, kvalitně, vstřícně a participačně komunikovat s obyvateli Prahy 5. Záměr je rovněž zahrnut do připravované Strategie rozvoje MČ Praha 5 pro období 2030+.

Nutnost komunikace s občany

Pilotní verze geoportálu Prahy 5 by měla být radním předložena začátkem letošního května. Do té doby bude připraveno znění zmíněného memoranda, uskuteční se implementace jádra geoportálu na servery MČ Praha 5 a budou připraveny první tematické vrstvy nad mapovým podkladem. Podle Zajíčkové se při úpravách pilotní verze přirozeně počítá se zpětnou vazbou od uživatelů – občanů. Interaktivní mapa bude nejdříve fungovat přes webové rozhraní, v budoucnu vznikne i samostatná mobilní aplikace.

Webové stránky radnice Prahy 5 v současnosti nabízejí dvě mapové aplikace – mapu přístupnosti a mapu obchodů a služeb. Obě mají jednu společnou nevýhodu: nejsou vhodné pro interaktivní komunikaci s občany. I proto je řada informací zastaralá a nemusí být platná. Řešením je vytvoření jednotné mapové aplikace, která komunikaci s občany umožní a zahrne informace z radnice i o životě na území městské části.

red.

Renáta Zajíčková

starostka MČ Praha 5

Štítky:
tisková zpráva