10. ledna 2020

O antigraffiti program je zájem

(Pětka) Takzvaný antigraffiti program funguje v páté městské části již třetí rok. Za tu dobu se z fasád či jiných míst podařilo odstranit desítky sprejerských výtvorů.

Program odstartoval v roce 2017 odstraňováním nelegálních graffiti a aplikací antigraffitového nátěru na objekty v majetku páté městské části. Loni byl rozšířen pro soukromé vlastníky nemovitostí na území Prahy 5 s tím, že radnice hradí antigraffitový nátěr a odstranění čmáranic na základě uzavřené smlouvy o účasti v programu. Pro informaci, letos se nátěr objevil na dvacítce privátních bytových domů.

„Projekt pokračuje i příští rok ve stejném gardu. Těší nás velký zájem ze strany soukromníků, ukazuje se, že to byl krok správným směrem. Nicméně není možné uspokojit poptávku okamžitě, zájemci jsou ale zařazeni do seznamu,“ informoval místostarosta Lukáš Herold (ODS).

Co se týká majetku městské části, antigraffitovou ochranu již mají například budovy radnice ve Štefánikově ulici i na náměstí 14. října, základní školy Grafická či U Santošky, Dům s pečovatelskou službou v Zubatého ulici nebo Dům sociálních služeb Na Neklance.

Nelegální graffiti lze najít i na méně frekventovaných místech. Po tříleté zkušenosti se ukazuje, že sprejeři většinou poznají, když je na objektu aplikován antigraffitový nátěr, a již svými „díly“ tato místa nehyzdí. „V příštím roce se chceme více zaměřit na hledání oficiálních ploch určených k posprejování. Výběr míst pro legální graffiti je ale pro radnici problematický, protože vhodné plochy vlastní většinou jiné instituce, jako například hlavní město, Technická správa komunikací či Povodí Vltavy. Zatím se nám podařilo vypůjčit si dvě opěrné zdi u metra Jinonice, které výtvarně zpracovali žáci blízkých škol,“ dodal místostarosta Herold.

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5