20. září 2018

Více jak 100 let. Neobvyklá výstava v ulicích Prahy 5 vás zavede do minulosti

(Pražský deník) Jak to tady asi vypadalo dřív? Na vybraných místech městské části Prahy 5 si můžete všimnout panelů s historickými fotkami. Jde o výstavu Zrcadlo doby, která kolemjdoucím ukazuje, jak dané místo vypadalo na konci 19. století. Můžete tak sami porovnat, co se změnilo a která varianta se vám zamlouvá více. Prohlédnout si můžete i fotografie míst, která už zanikla.

Expozice nazvaná Zrcadlo doby zachycuje proměny čtrnácti vybraných míst městské části Prahy 5. Panely s historickými snímky pořízenými na konci 19. století či v první polovině století dvacátého najdete s doprovodnými texty v současných ulicích a náměstích Prahy 5.

Kolemjdoucí tak dostávají jedinečnou příležitost porovnat někdejší podobu daného místa s jeho současností. Mohou si rovněž prohlédnout fotografie již zaniklých památek, mezi něž patří kostelík sv. Filipa a Jakuba na Arbesově náměstí, Újezdská brána nebo stará smíchovská nádražní budova.

Návštěvníci výstavy se také dozví střípky z historie významných průmyslových podniků jako jsou například Smíchovský pivovar nebo slavná Ringhofferka. „Tímto projektem se městská část připojila k nadcházejícímu stému výročí vzniku republiky,“ vysvětlil zástupce starosty Lukáš Herold.

Za expozicí ani nemusíte nikam chodit, stačí se dívat kolem sebe po cestě do práce, do školy či na nákup. Při prohlížení fotografií se můžete zamyslet i nad mottem výstavy, které zní: „Znalost historie pomáhá porozumění současnosti a je mostem k budoucnosti.“


Zdroj: https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/vice-jak-100-let-neobvykla-vystava-v-ulicich-prahy-5-vas-zavede-do-minulosti-20180920.html

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5
místopředseda ODS Praha 5
kandidát ODS číslo 2 do ZMČ Praha 5

Štítky:
tisková zpráva