Sebelépe připravená policie nemůže být každou minutu na všech místech
18. září 2019

Martin Červíček: Sebelépe připravená policie nemůže být každou minutu na všech místech

V Senátu PČR proběhlo veřejné slyšení k petici "Za zachování práv bezúhonných českých občanů v oblasti legálních zbraní",na němž jsem nejenom jako zpravodaj Ústavně-právního výboru, ale i jako řadový občan k návrhu novely Listiny základních práv a svobod veřejně vyjádřil i svůj osobní postoj k této věci.

Jsem přesvědčen, že naše země má vynikající zbraňovou legislativu a tu je třeba si uchovat. A jako bývalý policejní prezident moc dobře vím, že sebelépe připravená policie nemůže být každou minutu na všech místech, a že je rozhodně lépe mít legalizované prostředí s více než 300 tisíci držiteli zbraní pod kontrolou, než různými zákazy dopustit zásadní zvýšení počtu držitelů zbraní nelegálních. Nejen právo bránit svůj život s využitím zbraně, ale komplexní zbraňová úprava je již výborně obsažena v zákonných normách. Nám jde o povýšení práva bránit svůj život na ústavní úroveň do Listiny lidských práv a svobod při respektování těchto dobře nastavených podmínek.Na druhé straně návrh obsahující novelu Listiny základních práv a svobod nedává podnět či prostor k živelnému nárůstu ozbrojování – stále zůstávají v platnosti sofistikovaná zákonná kritéria. Jako politik, senátor a v neposlední řadě občan demokratické země jsem, a chci být i nadále přesvědčen, že v demokratické společnosti mají základní lidská práva a občanské svobody stále navrch nad nesmyslnými zákazy a přizpůsobování se jakési „všesvazové“ obecnosti. Děkuji zástupcům LIGA LIBE i všem svým kolegům senátorům napříč celým politickým spektrem, kterým nejenom více jak 100 000 sebraných podpisů občanů v petici, ale i nepokřivené vnímání základních lidských práv a svobod, dalo dostatečný důvod se přípravou návrhu zabývat, anebo jej svým podpisem podpořit (k dnešnímu dni podpořilo návrh 35 senátorů). Pevně věřím, že i dnešní veřejné slyšení přispěje k tomu, že přesvědčíme nejen horní, ale i dolní komoru o smysluplnosti a věcné správnosti tohoto návrhu.

brig. gen. v.v. Mgr. Martin Červíček

senátor PČR