Předložili jsme senátní návrh ke změně zákona o státním zastupitelství přehrát
27. srpna 2019

Martin Červíček: Předložili jsme senátní návrh ke změně zákona o státním zastupitelství

Zejména v těchto dnech, kdy si připomínáme více jak 50 leté výročí ztráty svobody, nezávislosti justice a nastolení jednostranné ideologie, následně trvající 20 let, považuji aktuálně projednávanou novelu zákona o státním zastupitelství za nesmírně důležitou.

V minulém týdnu jsme po řadě odborných diskusí v Ústavně-právním výboru Senátu PČR projednali a předložili senátní návrh ke změně tohoto zákona. Přestože se tento návrh v některých bodech téměř shoduje s návrhy předkládanými např. vládou nebo Sněmovnou PČR, obsahuje tento některá zásadní upřesnění. Přechodné období pro vedoucí státní zástupce s výjimkou nejvyššího státního zástupce, kterému místo přechodného období byl navržen vznik desetiletého mandátu. Ten by s ohledem na nejvyšší kompetence zajistil největší stabilitu a tím i nezávislost při předpokládané obměně ostatních vedoucích míst ve struktuře státního zastupitelství. Bohužel, jak zaznělo včera z úst nejvyššího státního zástupce, který po posledním jednání s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou není přesvědčen o tom, že jeho připomínky k novele tohoto zákona (mimo jiné do značné míry korespondují s návrhem vzešlým ze Senátu PČR), nebyly v návrhu, který chce ministryně předložit již vládě, zohledněny. Uvědomíme-li si, že návrh, tak jak je nyní připraven, by v případě, že by byl schválen, znamenal mimo jiné za jistých okolností možnost ovlivnění výběru obsazení 3 pozic z 5 ve výběrové komisi při výběru vedoucích státních zástupců ze strany ministra spravedlnosti, lze jen těžko pochybovat o přímém/nepřímém tlaku a zároveň o skutečně nezávislosti naší justice. Rád bych věřil tomu, že ministryně spravedlnosti ještě před předložením tohoto návrhu vládě, přistoupí znovu na skutečnou odbornou diskusi nad připomínkami a zodpoví relevantně dotazy, které vzbuzují více než pochybnosti.

Video k příspěvku

brig. gen. v.v. Mgr. Martin Červíček