5. září 2016

Otázky pro lídry: zdravotnictví

Výňatek z rozhovoru pro MF DNES, 5. 9.2016 Mladá fronta DNES - Kraj Hradecký.

Volby do zastupitelstva Královéhradeckého kraje budou už za měsíc. MF DNES proto v září lídrům osmi nejsilnějších stran a sdružení položí otázky k nejpalčivějším tématům. Začínáme zdravotnictvím.  

HRADEC KRÁLOVÉ Zdravotní péče v kraji sice patří k nejlepším v zemi, přesto se najde řada věci, které je možné zlepšit. Jak udržet v krajských nemocnicích lékaře? Jak zajistit lékařskou pohotovost? Co říkají rozmachu tradiční čínské medicíny v kraji? Na to se ptáme lídrů osmi nejsilnějších stran a sdružení. 

 

Má úbytek zdravotnického personálu v nemocnicích řízených krajem nějaké řešení? 

Martin Červíček (ODS): Změnil bych zásadně způsob řízení nemocnic, zajistil plnění slibů o dofinancování mezd zdravotnického personálu v krajských nemocnicích a hlavně bych nastavil jasnou vizi krajského zdravotnictví, aby nejen personál, ale i pacienti věděli, jak bude vypadat péče v našem kraji. Nemohu se smířit s tím, že zdravotní personál v čele s primáři nemá větší vliv na řízení a rozvoj nemocnic. Do řízení se proto musí nejdříve vrátit více odbornosti a pak můžeme očekávat, že nám zdravotníci nebudou utíkat.  

Kde vidíte chybu v neustále odkládané rekonstrukci oblastní nemocnice Náchod? 

M. Červíček: K dostavbě doposud nedošlo jenom kvůli opakovaným chybám při vyhlašování veřejné soutěže a hlavně kvůli politické nerozhodnosti současných krajských politiků.  

Jak by pod vaším vedením měla vypadat síť lékařských pohotovostí v kraji? 

M. Červíček: Hlavně budeme muset vyhodnotit, zda celé území kraje má dostatečné pokrytí lékařskou pohotovostní službou včetně stomatologie. Máme za sebou postupný útlum lékařské služby první pomoci všeobecných praktických lékařů. Lékařská pohotovostní služba se přenesla na oblastní nemocnice a na rychlou záchrannou službu, což je určitě správný krok, ale je potřeba opakovaně zhodnotit akceschopnost nejen v pokrytí, ale i v dovybavení a posílení RZS i jednotlivých zdravotnických zařízení.  

Současné vedení kraje otevřeně podporuje čínskou medicínu a výstavbu její kliniky v areálu fakultní nemocnice. Názory odborníků na tradiční čínskou medicínu se přitom značně rozcházejí. Na které straně stojíte vy? 

M. Červíček: Čínská medicína určitě nabídne pacientům alternativu, zejména pokud je vše pod státní kontrolou. Navíc pacient je vyšetřen i standardním způsobem, takže podle mého názoru může být prospěšná a užitečná jako doplňková léčba. Podporoval bych stávající záměry, ale vůbec není nutné speciálně organizovat a přehánět podporu na vládní nebo jiné úrovni.  

O autorovi: Michaela Rambousková, Petr Záleský, redaktoři MF DNES

Brig.gen.v.v. Mgrr. Martin Červíček

lídr kandidátky do krajských voleb 2016