28. dubna 2016

Plán ODS k migraci "Abychom se nemuseli bát"

Abychom se nemuseli bát" aneb komplexní plán ODS na zabránění migrace

Dělá mi obrovskou radost, že nazýváme věci pravými jmény. Vždyť cíl směřující k ZASTAVENÍ NEKONTROLOVANÉ MIGRACE zdůrazňuje vyloučení států, které nejsou schopny chránit vnější hranici EU, ze Schengenu. Mimo jiné trváme na zřízení hotspotů v severní Africe podobně jako v Turecku, aby rozhodnutí o zahájení azylového řízení mohlo proběhnout již na africké pevnině, aniž by migranti vstoupili na území EU.

Proč si myslím, že se neschováváme za prázdná prohlášení?

Protože pokud některé státy nerespektují dohodnuté smlouvy, je bláhové si myslet, že nějaké další nové budou respektovat a plnit.

Protože důsledná identifikace opravdových uprchlíků je potřebná, oproti nemístné politické korektnosti a nesmyslného ignorování zřejmých skutečností. Významné množství imigrantů totiž neprchá před válkou a všichni to víme. Přijíždějí do Evropy, protože v Evropě se prostě lépe žije. Jejich touha žít v Německu či Švédsku je přece pochopitelná. Kdybych byl na jejich místě, přemýšlel bych stejně. Evropa ovšem není místo, kam se mohou přestěhovat všichni.

Jeden z dalších cílů, ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI ČESKÉ REPUBLIKY, předpokládá navýšení trestů za převaděčství, odmítnutí bezvízového styku s Tureckem a Ukrajinou, aktivní připravenost na dočasné uzavření hranice v případě potřeby, odmítnutí přerozdělovacích kvót pro uprchlíky, zlepšení koordinace práce českých tajných služeb, zlepšení mezinárodní výměny informací zpravodajských služeb a důsledné prověřování neziskových organizací pomáhajících uprchlíkům.

Opět to považuji za nesmírně důležité. Předpokládám totiž, že jako všichni rozumní politici jsme připraveni na maximální podporu policie při plnění naplánovaných opatření a podmínek pro dočasné uzavření hranic. Podotýkám nejenom tzv. jižních hranic České republiky, ale sledujme obezřetně změny v migračních trasách, neboť problémy na východních hranicích lze do budoucna očekávat. Vůbec nepochybuji, že policie zajistí odpovídající bezpečnost, ale potřebuje informace o konkrétních rizicích, a proto především potřebuje funkční zpravodajské prostředí. O odmítnutí kvót toho už bylo napsáno celkem dost, nicméně není teď čas na větší samostatnost rozhodování - tedy omezení vlivu EU (především Angely Merkelové)?

Angela Merkelová řekla, že přijme všechny syrské uprchlíky a já jsem poslední, kdo by jí v tom chtěl bránit. Ale ona je německá kancléřka a mluvila za Německo. Slíbit takovou věc a pak se dožadovat u ostatních zemí, aby se na splnění takového slibu podíleli, mi připadá přinejmenším zvláštní. Paní kancléřka se měla zeptat ostatních zemí před vyslovením svého slibu, zda jsou připraveny se na jeho plnění podílet. Kdyby se zeptala mě, řekl bych: "Jsem určitě připraven pomáhat uprchlíkům, kteří skutečně prchají před válkou. Ala tak velkoryse jako Vy se rozhodně zachovat nechci!"

Na závěr chci však zdůraznit, že postoj ODS k jednotlivým dalším návrhům hlavně naplňuje moji prosbu na všechny lidi kolem nás: „Chovejme se jako dospělí lidé a zachovejme chladnou hlavu“.

Mohl bych uvést celou řadu argumentů, proč o všem máme přemýšlet s rozumem, ale podělím se jen o dva. Prakticky žádný imigrant nechce žít v České republice, tak přestaňme hořekovat a lomit rukama nad tím, jak strašlivé nebezpečí nám hrozí. A demonstrace lidí, z nichž většina nikdy žádného imigranta nespatřila, je v důsledku směšná… To ale neznamená, že se na problémy nemáme připravit a plán ODS společná řešení určitě nabízí.

Jarní tour Petra Fialy: http://www.ods.cz/jarni-tour-petra-fialy/tema-bezpecnost-a-migrace

Brig.gen.v.v. Mgr. Martin Červíček

lídr kandidátky do krajských voleb Královéhradeckého regionu
člen strany