28. května 2014

Co vlastně chystá levicová vláda na seniory?

Levicová vláda se zachovala vrcholně pokrytecky vůči pracujícím důchodcům. Na svém dnešním zasedání jim odmítla vrátit slevu na dani, když přijala zamítavé stanovisko vůči návrhu poslanců Občanské demokratické strany. Ti navrhovali, aby pracující důchodci mohli uplatňovat tzv. základní slevu na poplatníka, což v praxi znamená, že by jim ročně v peněžence zůstalo o 24 840 korun víc.

 
Vláda údajně chystá vlastní návrh, jak pracujícím důchodcům slevu vrátit. Považuji proto za vysoce pokrytecké, že se nechtěla připojit k naší novele. V ní jsme navrhli dříve ukončit přechodné období zavedené minulou vládou, po které pracující důchodci nemohou slevu na dani uplatňovat. Vždy jsme totiž zdůrazňovali, že omezení je přechodné, maximálně tříleté a může být kratší, pokud se evropská a tedy i česká ekonomika bude z recese zotavovat rychleji.
 
V novele navržené našimi poslanci nebylo nic navíc oproti tomu, co vláda důchodcům již slíbila, a musím se proto ptát, co vlastně levicová vláda na seniory chystá? I přes negativní stanovisko vlády budou poslanci ODS slevu pro pracující důchodce na schůzi Sněmovny prosazovat.
Bc. Lenka Kohoutová

expertka ODS na sociální oblast