17. října 2012

Povolební rozhovor pro Kolínský pres

Volby potvrdily, že hlavní politickou silou na pravici zůstává Občanská demokratická strana a jejím jediným soupeřem v této oblasti a současně potencionálním partnerem je pravostředová TOP09, která však nemá velkou podporu voličů.

1. Co říkáte obecně výsledku voleb?

V krajských volbách výrazně zvítězila levice, pravice byla poražena. Volby ukázaly, že komunistická strana posiluje na úkor sociální demokracie. Ukázaly, že původně koaliční vládní strana Věci veřejné zůstává jednorázovým projektem bez další budoucnosti. Ukázaly, že nové celostátní politické stran neuspěly, narozdíl od lokálních “nepolitických” uskupení.

2. Jaké důvody podle vás za výsledkem stojí?

Sociální demokraté na levici ztrácí díky své nekonzistentní a nekonstruktivní politice. Pro voliče levice jsou nesrozumitelní a nedůvěryhodní. Levicově smýšlející voliči přechází ke komunistické straně, navzdory jejímu přímému propojení na nedemokratickou minulost.

Voliči pravice k volbám často nepřišli. Nemyslím, že by pravicově smýšlející lidé volili levici. Domnívám se, že zásadním důvodem k jejich rozhodnutí je fungování vlády. Koaliční vláda prezentuje více své rozpory než svou práci. Vláda a vládní koalice věnuje velkou část svého úsilí svým vlastním problémům a sporům. Především TOP09, která díky obsazení ministerstev financí, práce a sociálních věcí a zdravotnictví nese hlavní odpovědnost za potřebné reformy, nedokázala reformy připravit ani provést, ani pro ně získat podporu u pravicových voličů.

3. Čekali jste po zavření Davida Ratha, že ve Středočeském kraji ČSSD zvítězí?

Čekal jsem, že ČSSD ve Středočeském kraji nezvítězí díky politice, kterou v minulých čtyřech letech prováděla, díky mimořádnému zadlužení kraje a neprůhlednému a nespravedlivého hospodaření s prostředky rozpočtu.

Případu hejtmana Ratha, obviněného z korupce a vyšetřovaného ve vazbě, jsme věnovali již mnoho prostoru. Dopad tohoto kriminálního případu na volby nepřeceňuji. Překvapilo mne, že ČSSD ve Středočeském kraji nasadila do krajských voleb téměř kompletní Rathův tým. Na kandidátce ČSSD a nyní již i v krajském zastupitelstvu jsou lidé, kteří nemohli nevědět, jakým způsobem hejtman Rath kraj řídí, a přinejmenším tomu mlčky přihlíželi, pokud to rovnou nepodporovali. Volby ukázaly, že to voličům levice nevadí.

4. Proč události kolem bývalého hejtmana na výsledek voleb neměly tak velký vliv, jak se předpokládalo?

Případ hejtmana Ratha podle mne měl velký vliv na výsledky voleb. Způsobil velký přesun levicových voličů od ČSSD ke komunistům. Předpokládat, že se levicoví voliči ČSSD kvůli korupčnímu skandálu hejtmana stanou voliči pravice by bylo naivní.

5. Lze očekávat, že ve Středočeském kraji bude ČSSD spolu s KSČM pokračovat v nastoleném stylu politiky rozhazování peněz a hlavně nejasném rozdělování dotací jako dosud?

Ano, očekávám, že komunisté spolu se sociálními demokraty budou více než pokračovat v typicky levicovém přístupu k hospodaření kraje. Zřejmě dojde k tomu, že se komunisté v tomto volebním období ve vedení kraje přestanou skrývat a stanou se otevřeně náměstky hejtmana a členy rady kraje.

6. Víc než kdy jindy se mluví o stále vlivnější roli KSČM. Mají mít podle vašeho lidé obavy z tohoto faktu nebo už doba natolik pokročila, že není nutné mít strach?

Role komunistické strany v řízení české společnosti pravdu roste. Komunisté se nikdy nedistancovali od třídního boje a diktatury proletariátu. Obávat se o demokracii a o svobodu musíme stále. Již záhy po volbách jsem zaznamenal výroky vítězných komunistů o tom, jak kraje pod jejich vedením převezmou soukromé podniky, které budou “špatně hospodařit”.

Můj tatínek, když ještě žil, mi vyprávěl o tom, jak můj dědeček po roce 1948 odmítal uvěřit, že by mu komunisté jeho malé hospodářství mohli sebrat. Věřil v demokracii v Československu i v poválečné Evropě. Hospodářství mu sebrali v roce 1951.