20. ledna 2020

ODS není firma. Levicovost Pirátů otevře voličům oči

(FORUM 24) Ačkoli se očekával poklidný průběh volebního kongresu ODS, v rozpacích se ocitli nakonec hlavně samotní členové, když najednou neměli kandidáta na prvního místopředsedu. Podle ekonomického experta strany a poslance Jana Skopečka ale nešlo o problém, nýbrž ukázku toho, že ve straně není žádný majitel, který by si vybíral vedení předem. V rozhovoru pro deník FORUM 24 mluvil o návratu voličů od „levicových Pirátů“, i možných formacích budoucí vlády.

V projevu Pavla Novotného zaznělo, že chaos na kongresu, který byl asi na dvě hodiny přerušen po nezvolení první místopředsedkyně, přihrál hlasy Pirátům. Váš názor?

Já si to nemyslím. My prostě nejsme firma, ODS nikdo nevlastní, aby si nadiktoval, jak má vypadat vedení, a pak se to aklamací schválilo. Zde je zkrátka normální soutěž politiků, což někdy přináší i možné komplikace. Mechanismus někdy nezvolí nikoho a pak se hledají další kandidáti… Naopak bych to považoval za přidanou politickou hodnotu tradičních politických stran, že sem nepřijde majitel strany a nenadiktuje si své vedení s tím, že to delegáti následně tupě odmávají.

Když jsme u Pirátů, přemýšlíte někdy nad tím, jak přilákat zpět bývalé voliče, kteří vás v minulých volbách opustili a volili je?

Tak já si myslím, že Piráti nadchli mladou generaci tím, že to začali dělat trochu jinak, že vypadají jinak, a stejně tak i vystupují, což mohlo voliče zaujmout. Najednou se objevil politický subjekt, který uměl voliče oslovovat jinou řečí a jinou formou. Ale mám pocit, že když se budou voliči seznamovat s tím, jaký mají program, jaké zastávají hodnoty, řada voličů zjistí, že jde o stranu, která zastává liberální progresivní či liberálně levicové postoje. A ve chvíli, kdy na to přijdou, mohou dřívější podporu zvažovat… Začali se projevovat přitom nejenom ve Sněmovně, ale když vidíme, jak fungují v Praze, tak si myslím, že může řadě voličů otevírat oči, že to není zase tak „supr čupr“, jak to na základě kampaně vypadalo.

Mluvíte o tom, že jsou levice. Předseda Pirátů Ivan Bartoš tuto nálepku ale odmítl nedávno s tím, že považuje stranu za liberální střed. Proč se neshodnete na politickém zařazení?

Myslím si, že střed je něco jiného. Jde o velmi levicový subjekt, a pouze fakt, že o sobě toto tvrdí, je strategie, aby se snažili přesvědčit pravicové voliče, kteří jim možná v prvopočátcích dávali hlasy.

Zatímco mají Piráti dle vlastních slov nejblíže ke STAN, na kongresu se mluvilo o blízkosti mezi vámi a KDU-ČSL. Cítíte to stejně?

Tak bezesporu je KDU-ČSL hodnotově ukotvenější stranou, než je hnutí STAN, kde jsou nejrůznější starostové odprava doleva. Tam opravdu žádnou velkou hodnotovou ukotvenost na rozdíl od lidovců nevidím. V některých aspektech s nimi sice nemusím souhlasit, ale bezesporu jde o tradiční stranu. Naopak kdybychom šli ve STAN po jednotlivých starostech, najdeme tam levicové, pravicové, zkrátka takovou všehochuť. A proto mě nepřekvapuje, že mají blíže k Pirátům.

Na předvolební spolupráci to prozatím se STAN tedy zřejmě nevypadá. Dovede si představit alespoň společnou vládu?

To ano, myslím si, že dnešní opoziční strany typu KDU-ČSL a STAN jsou pro ODS bezesporu potenciální koaliční partneři. V řadě bodů hlasujeme v Poslanecké sněmovně už dnes společně. Ani nemusíme mít na leccos společné názory, tak to už ostatně v koalicích bývá.

Často je ale opozici vyčítáno, že se spojujete proti Babišovi, nikoli pro něco. Nemůžou se zmiňované rozdíly stát i nepřekročitelnými body v následném vyjednávání?

Opravdu bych považoval za chybu, a myslím si, že je to vidět i na výsledcích některých opozičních stran, dělat pouze politiku antibabiš a nemít něco vlastního… Nenabízet vlastní alternativu, nemít vlastní program a nestanovovat ani vlastní politickou agentu, na kterou budou muset ostatní reagovat, by byla špatná strategie. Nechci mluvit za ostatní strany, ale za ODS můžu říct, že budeme pečlivě pracovat na programu, se kterým půjdeme jak do krajských, tak senátních voleb, a dáme tomu rozhodně více energie než pouhému vymezování se proti současné vládě. Vždycky byla komparativní výhoda ODS, že měla perfektně sepsaný a vyargumentovaný program, a myslím si, že to může rozhodnout i zde, kdy můžeme získat větší část voličů.

(Autor: Dominika Jeřábková)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS