3. května 2023

OBČANŠTÍ DEMOKRATÉ K VÝPOVĚDI KOALIČNÍ SMLOUVY NA HRADECKÉ RADNICI

Oblastní rada ODS Hradec Králové se v úterý večer mimořádně sešla nad návrhem vypovědět koaliční smlouvu na hradeckém magistrátu. Vyjádřila přitom svůj souhlas jak s výpovědí stávající smlouvy, tak s podepsáním nové koaliční dohody.

Vyvrcholily tím déle trvající požadavky jednoho z dosavadních koaličních partnerů, hnutí Rozvíjíme Hradec, aby jeho lídr Jan Holásek vystřídal nominantku hnutí Ilonu Dvořákovou v křesle náměstkyně primátorky. Ostatní čtyři koaliční partneři, tedy zastupitelské kluby HDK/TOP 09, ODS, Piráti a Změna pro Hradec/Zelení tyto návrhy nejprve opakovaně odmítaly, a nyní, v reakci na nepolevující tlak v této věci, se rozhodly koaliční smlouvu vypovědět. Jako zásadní přitom vnímají rozhodnutí náměstkyně Ilony Dvořákové ve své práci pokračovat i mimo hnutí Rozvíjíme Hradec. Podle dosavadních dohod pokračujících koaličních partnerů se tak na funkční spolupráci v zastupitelstvu nic nezmění, naopak vnese do jednání klid a nijak neovlivní chod města a jeho řízení.

Důvodem pro odmítnutí tlaku na personální výměnu ze strany čtyř koaličních partnerů je především jejich přesvědčení, že se jedná o účelové a osobními zájmy motivované jednání lídra hnutí Jana Holáska, který by však jen stěží při výkonu svého senátorského mandátu dokázal plnohodnotně zastat funkci náměstka jako práci na plný úvazek a skloubit další své aktivity.

“Návrhu zastupitelského klubu na výpověď smlouvy a uzavření nové oblastní rada vyhověla. Za klíčové považuji, že mezi čtyřmi subjekty, které se rozhodly v koaliční spolupráci pokračovat, existuje shoda a vzájemná důvěra,“ komentuje změny předseda oblastní rady hradecké ODS, poslanec Pavel Staněk.

”Nikdo z nás není poháněn osobním či stranickým prospěchem, spojuje nás zájem zodpovědně vést hradeckou radnici a posouvat město vpřed. Věřím, že se podaří, aby v zastupitelstvu nadále pracovala funkční koaliční většina, která to umožní,” dodává předseda zastupitelského klubu ODS Oldřich Vlasák.