18. října 2022

Tisková zpráva ODS k vývoji povolebního vyjednávání v Hradci Králové

Občanská demokratická strana (ODS), která se v Hradci Králové účastní jednání o možné koalici se subjekty Hradecký demokratický klub - TOP 09, Piráti, Změna pro Hradec - Zelení a Rozvíjíme Hradec, nesouhlasí s dosavadním vývojem těchto jednání po stránce vymezení gescí řízení města pro zástupce jednotlivých subjektů.

Oblastní rada hradecké ODS se na svém jednání v pondělí 17. října usnesla, že bude v rámci připravované koalice iniciovat změnu v rozdělení gescí, které již sice bylo veřejně oznámeno, avšak neodráží vůli všech účastníků jednání. Problém ODS spatřuje vedle chaotičnosti takového rozdělení především v neúměrných nárocích, které by nová organizace gescí kladla na nezbytné zvýšení počtu úředníků a tím i na městský rozpočet. „Hradecký magistrát je tradičně dělen do gescí podle určitého schématu. Toto schéma nyní rozebrat na prvočinitele a rozdělit si je jen podle toho, co koho zajímá nebo baví, pokládám za risk a hazard, který si nemůžeme dovolit. ODS je připravena pokračovat v současném vyjednávání a přináší vlastní návrh rozvržení gescí založených na stávající struktuře vedení města i celého magistrátu. Pomůže nejen rychlejšímu, ale i levnějšímu a snadnějšímu uvedení nových náměstků do jejich gescí. Nechceme bořit, jde nám o funkční magistrát,“ vysvětluje lídr kandidátky, člen vyjednávacího týmu a zvolený zastupitel Miroslav Hloušek.

ODS se v Hradci Králové podílí na správě a vedení města téměř 30 let, a tak je pro ni zájem o stabilní vedení města přirozeným požadavkem. „V zájmu shody jsme během dosavadních jednání udělali již řadu ústupků a snažili jsme se být maximálně konstruktivní a mít pochopení pro požadavky ostatních. Možná náš návrh ohledně rozdělení gescí nenajde u partnerů pochopení, ale i na tuto možnost jsme připraveni. S vědomím současné těžké celospolečenské situace a pod tlakem neústupnosti některých partnerů jednajících o koalici zvažujeme, že bychom namísto současného pětikoaličního modelu podpořili variantu široké koalice s hnutím ANO, jako se to mimo jiné děje i v jiných městech. Kromě širší a konsenzuálnější podpory v zastupitelstvu bychom mimo jiné mohli získat i další jména pro obsazení volených funkcí v čele města,“ hodnotí současný vývoj předseda Oblastní rady ODS Hradec Králové, poslanec Pavel Staněk, který vede vyjednávací tým občanských demokratů.

Tlak na to, aby koaliční smlouva byla podepsána ještě před ustavujícím zastupitelstvem konaným v pondělí 24. října pokládá ODS za nevhodný, zejména s ohledem na nedořešené rozdělení gescí. "Nové vedení města není nezbytné na ustavujícím zastupitelstvu volit, řízení města je zabezpečeno. Navíc pro nás podpis koaliční smlouvy stejně není tématem, dokud se neshodneme na smysluplném a efektivním rozdělení gescí a dostatečně neprodiskutujeme možnost široké koalice," uzavírá Oldřich Vlasák, zvolený zastupitel a třetí člen vyjednávacího týmu hradecké ODS.