29. června 2021

HDK A PIRÁTI BLOKUJÍ DOMLUVU O NOVÉM VEDENÍ HRADCE KRÁLOVÉ

Občanská demokratická strana (ODS) předložila opozičním stranám a hnutím v zastupitelstvu města Hradec Králové tři varianty možného řešení budoucího uspořádání ve vedení města. Postoj Hradeckého demokratického klubu (HDK) a Pirátů však blokuje dohodu.

Koalice na hradeckém magistrátu byla od loňského podzimu nekompletní a nedisponovala většinou v zastupitelstvu, na jaře proto obě zbývající koaliční strany, ODS a hnutí ANO 2011, koaliční smlouvu ukončily. Situaci navíc komplikuje skutečnost, že vedení města je nekompletní. ODS proto opozičním stranám a hnutím, které dlouhodobě vznášejí připomínky k současnému vedení města, předložila v červnu tři varianty možného řešení: variantu podpory při volbě k obsazení volné funkce náměstka primátora a pro vybrané projekty rozvoje města do konce volebního období, variantu dovolby zástupců opozice do funkcí ve vedení města, a konečně variantu společné pětikoalice ODS, HDK, Pirátů, Koalice pro Hradec a Změny pro Hradec-Zelených.

„Byli jsme připraveni k maximální vstřícnosti včetně výměny našich současných zástupců ve vedení města, jak opozice celou dobu požadovala. Variantu případné pětikoalice, kterou všechny opoziční subjekty dlouhodobě preferovaly, jsme v rámci ODS přijali na základě velmi racionálního a konstruktivního kroku Martina Hanouska, který se rozhodl vzdát svých osobních ambicí, aby odblokoval situaci. Očekávali jsme, že o to snazší a rychlejší bude domluva a svolali jsme společné setkání na neděli 27. června. Kromě nás se jí však zúčastnili pouze zástupci Koalice pro Hradec a Změny pro Hradec-Zelených. HDK a Piráti bez omluvy nepřišli, pouze ostatním opozičním subjektům napsali, že jednání by nemělo smysl. Takový postoj si nelze vykládat jinak, než jako účelové prohlubování současné problematické situace a zříkání se vlastní odpovědnosti pramenící ze zastupitelského slibu,“ říká zastupitel Oldřich Vlasák, který vede vyjednávací tým ODS.

„HDK a Piráti patrně hodlají zbytek volebního období strávit nekonstruktivním okopáváním vedení města v opozici, aby mohli příští rok kandidovat se svatozáří těch, kteří jdou město zachránit. Přirovnal bych to k jednání někoho, kdo vidí požár, ale schová se za roh, kde počká, až se oheň pořádně rozhoří a pak slavně přispěchá požár hasit. Voliči by si to měli dobře zapamatovat. Může nás těšit jen konstruktivní přístup Koalice pro Hradec a Změny pro Hradec-Zelených. Věřím, že s těmito dvěma subjekty se podaří najít prostor pro alespoň dílčí podporu vedení města. Musíme se ale připravit na to, že zbytek volebního období budeme vládnout menšinově a pod palbou nekonstruktivní části opozice, která nemá jiný cíl než sbírat laciné politické body. Přesto budou zástupci ODS usilovat ve vedení města o realizaci co největšího počtu smysluplných projektů, které posunou Hradec Králové kupředu,“ komentuje situaci Pavel Staněk, předseda oblastní rady ODS Hradec Králové.