16. června 2021

ODS NABÍZÍ OPOZICI TŘI MOŽNÉ VARIANTY ZMĚN VE VEDENÍ HRADCE KRÁLOVÉ

Občanská demokratická strana (ODS), která se v Hradci Králové aktuálně podílí na vedení města společně s hnutím ANO 2011, nabídla v úterý 15. června zástupcům opozičního bloku tři možné varianty řešení současného stavu. Od loňského podzimu je vedení radnice nekompletní a v zastupitelstvu neexistuje jasná většina.

Veškerá dosavadní jednání o možném uspořádání nové koaliční většiny přitom skončila neúspěchem. „Současný stav neprospívá nikomu – nám ani opozici, ale především městu a lidem. Opozičním subjektům, sdruženým ve čtyřbloku Hradecký demokratický klub – Piráti – KDU-ČSL – Změna pro Hradec a Zelení, jsme proto nabídli tři varianty, jak společně vést město do konce volebního období. Od zachování současného obsazení s podporou opozice pro konkrétní projekty, až po společnou koalici s novým personálním složením. Ve variantě nové koalice je přitom ODS ochotna vzdát se i postu primátora. Věřím, že podobně konstruktivně přistoupí opozice k našim návrhům a podaří se dosáhnout rozumného řešení ve prospěch města. Jsme připraveni k jednání,“ komentuje situaci Pavel Staněk, předseda oblastní rady ODS Hradec Králové.

Opozičním stranám přitom ODS nabízí tyto varianty:

1) Podpora stávajícího vedení města: podpora pro zvolení Martina Soukupa, zastupitele za ODS, do funkce náměstka primátora a podpora pro vybrané projekty do konce volebního období.

2) Obměna stávajícího vedení města: volba zástupců opozičních subjektů do funkcí náměstků a radních na místa aktuálně obsazená zástupci hnutí ANO 2011 s tím, že v radě získají oproti ODS většinu a stávající obsazení postů primátora a náměstka pro rozvoj města zůstane zachováno.

3) Nové vedení města: společná koalice ODS, Hradeckého demokratického klubu, Pirátů, KDU-ČSL a Změny pro Hradec a Zelených na půdorysu 11 radních, primátora a 4 náměstků s principem rovného zastoupení.