24. února 2021

TISKOVÁ ZPRÁVA ODS HRADEC KRÁLOVÉ PO JEDNÁNÍ OBLASTNÍ RADY

Oblastní rada Občanské demokratické strany (ODS) v Hradci Králové se na svém úterním jednání jednoznačně vyslovila pro pokračování započatých jednání s ostatními zastupitelskými kluby o novém uspořádání vedení hradecké radnice v souladu s usnesením Kongresu ODS z roku 2006.

"Je nutnou podmínkou vytvořit dlouhodobě stabilní koalici, kterou Hradec Králové potřebuje. Současná koalice má ke stabilitě daleko, proto nevidíme jiné východisko, než pokračovat v jednání s ostatními zastupitelskými kluby o sestavení funkční většinové koalice. Pokud se to nepodaří, musí zástupci ODS z koalice s nutnou podporu KSČM vystoupit," je závěrem jednání členů oblastní rady se zastupiteli města.

Prohlášení některých opozičních politiků, že hradečtí zastupitelé ODS svým pondělním hlasováním, k němuž se připojili i zastupitelé za KSČM, porušili usnesení Kongresu ODS, považuje Oblastní rada ODS Hradec Králové za účelové dezinterpretace. Zmiňované usnesení totiž zakazuje uzavírat smlouvy o koaliční spolupráci s KSČM či fakticky vládnout s její podporou, nikoliv všeobecně hlasovat s KSČM, a to zvláště v ojedinělých případech.

Celé usnesení Oblastní rady ODS v Hradci Králové je následující:

"OR OS ODS HK v tuto chvíli nepovažuje jedno hlasování s podporou KSČM za signál k uzavření koalice.

OR OS ODS HK jednoznačně prohlašuje, že z dlouhodobého pohledu nelze vládnout s podporou komunistů. Vyzývá proto zastupitele ODS k jednání se všemi zastupitelskými kluby, které mají zájem o sestavení nového koaličního uspořádání tak, aby vznikla funkční většinová koalice v souladu s Usnesením Kongresu ODS.

V případě nedosažení brzké dohody a vytvoření většinové koalice, ODS vážně zvažuje odstoupení z výkonných funkcí na magistrátu Města Hradce Králové."