22. července 2020

Cyklistický uzel před zimním stadionem se dočká výrazné opravy

Frekventované místo před zimním stadionem, kde ústí Jiráskovy sady, se dočká výrazné změny. Město nechá celý prostor upravit tak, aby působil uceleně, bude také bezpečnější a vzniknou zde i nová cyklistická spojení. Navíc dojde k dostavbě chybějících a obnově stávajících cyklostezek. Rada města dnes schválila zhotovitele, který úpravu prostoru provede za necelých 15 milionů korun bez DPH. Stavební práce by mohly být zahájeny ještě do konce letošních prázdnin, hotovo by pak mohlo být do konce června příštího roku.

„Cílem těchto úprav je především dát řád tomuto prostoru, kde se kříží cyklostezky podél ulice Československé armády, od Hučáku, lávky přes Orlici a je tady navíc vstup do oblíbených Jiráskových sadů. Věříme, že se změnou dojde ke zvýšení bezpečnosti a zkvalitnění prostředí,“ říká náměstek primátora pro oblast investic Jiří Bláha. Součástí akce bude i oprava stezky, která vede parkem podél Jiráskových sadů a ústí do Křižíkovy ulice u vodní elektrárny Hučák. Před zimním stadionem zároveň vznikne dostatek míst s cyklistickými stojany pro návštěvníky akcí či hokejových zápasů. Stavební firma SOVIS CZ, která zmíněné úpravy a změny provede za necelých 15 milionů korun bez DPH, by měla práce zahájit ještě během léta. „Nyní musíme dořešit všechny náležitosti spojené s podpisem smlouvy, stavební práce by měly být zahájeny ještě do konce prázdnin. Podle smlouvy má zhotovitel deset měsíců na dokončení, předpokládáme tedy, že by do konce června příštího roku mohlo být hotovo, samozřejmě když vše půjde podle plánů a bez nepředvídatelných okolností,“ doplňuje náměstek Bláha.

Na tuto investici chce město využít i dotace IROP v rámci ITI hradecko-pardubické aglomerace. „O tu můžeme požádat pouze u části nákladů, které jsou uznatelné z pohledu příslušné dotační výzvy, což je zhruba 4,5 milionu korun. Zbytek nákladů bude doplácet město,“ vysvětluje ekonomická náměstkyně primátora Monika Štayrová.

Zdroj: Magistrát města Hradec Králové

Ing. Bc. Jiří Bláha

náměstek primátora statutárního města Hradec Králové
člen oblastní rady ODS Hradec Králové
člen rozhodčí komise ODS
člen rozhodčí komise ODS