13. května 2020

ODS V HRADCI KRÁLOVÉ PROSAZUJE NAPLNĚNÍ MĚSTSKÉHO PROGRAMU ANTIVIRUS

Občanská demokratická strana (ODS) v Hradci Králové, kde je součástí vládnoucí městské koalice, přišla začátkem dubna s návrhem na přímou pomoc podnikatelům zasaženým opatřeními, která byla na vládní úrovni přijata v boji proti koronavirové epidemii. Prosadila ji ve vedení města a nyní bojuje za to, aby se co nejdříve dostala k potřebným.

Za inciativou ODS přitom stála snaha pomoci živnostníkům a firmám podnikajícím v městských nebytových prostorách cestou odpuštění nájemného, provozovatelům restaurací a kaváren cestou odpuštění poplatků za předzahrádky a stejně tak plošné odpuštění poplatků za městské školky a jesle. "Naší motivací bylo dát co nejdříve Hradečákům najevo, že jim město pomůže. Možnosti města mají samozřejmě nějaké limity, ale něco přece jen udělat můžeme. Pro rychlou pomoc jsme vyčlenili 10 milionů korun, v rozpočtu jsme vytvořili rezervu 150 milionů. Samozřejmě chceme podpořit také městské kulturní organizace, které restrikce zasáhly, dále i sport, sociální služby a další. Město by skutečně teď mělo pomoci všem, kteří to potřebují," zdůrazňuje Martin Soukup, předseda klubu hradeckých zastupitelů za ODS. Těm se podařilo i přes nejednotné názory v koalici prosadit záměr jak v radě města, tak následně i v zastupitelstvu. Jako program "Antivirus" byl soubor podpůrných opatření schválen 20. dubna. "Teď má vedení města ještě větší úkol, a to uvést všechna opatření v život. ODS bude usilovat o to, aby se to stalo rychle a způsobem, který bude pro žadatele co nejsnazší. Stěžejní část programu, tedy odpouštění nájmů z městských nebytových prostor, spadá do gesce našeho koaličního partnera, hnutí ANO. Věřím ale, že společnými silami se nám to podaří," říká Martin Soukup.

"Chápu, že zvenku to může vypadat, že s pomocí otálíme a není tak rychlá, jak bychom i my sami byli rádi, aby se k lidem dostala. Schválení v orgánech města není bohužel příliš pružné, protože zacházíme s veřejnými prostředky. V tuto chvíli jsme ale připraveni začít pomoc poskytovat," uzavírá primátor města Alexandr Hrabálek.