16. března 2020

Město zavádí pomocné informační linky, dobrovolníci již začali šít roušky

Město Hradec Králové zřídilo od úterý dočasné telefonní poradenské linky. Na třech telefonních číslech se mohou lidé, kteří se vzhledem k zavedené karanténě v republice dostali do krizové situace, dotazovat pracovníků odboru sociálních věcí hradeckého magistrátu. Ti jsou připraveni jim pomoci nebo pomoc zprostředkovat, například s nákupem či vyzvedáváním léků z lékárny. Telefonní čísla budou v provozu ve všední dny od 8 do 16 hodin. Město zároveň koordinuje nabídky dobrovolnické pomoci.

Chceme odlehčit centrálním tísňovým linkám, které slouží především v situaci ohrožení života nebo při akutním zdravotním problému. Zaměstnanci magistrátu na těchto telefonních číslech budou schopni poradit, na koho se v dané situaci obracet, a to vše se znalostí místního prostředí..

Tel. čísla na magistrátní linky pomoci (po-pá 8:00-16:00 hodin):

607 042 086, 607 041 577, 607 042 219

Na město se v posledních dnech také obracejí různé spolky či firmy s nabídkou pomoci. O víkendu nás oslovili hradečtí skauti, které chceme propojit s největšími poskytovateli terénních sociálních služeb. Předpokládáme, že právě o tento druh služeb bude v těchto dnech větší zájem. Zároveň jsme připraveni tyto dobrovolníky vybavit potřebnými ochrannými prostředky.

Další dobrovolnickou aktivitou je šití ochranných roušek. Město se snaží dobrovolníkům zajistit potřebný materiál či skladovací prostory. Chtěl bych za vše velmi poděkovat, iniciativy přicházejí i ze stran kolegů zastupitelů, kteří nezištně nabízejí pomoc nejrůznějšího typu.

Zdroj: magistrát města Hradec Králové

Prof.PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.

primátor statutárního města Hradec Králové